Linkuri accesibilitate

Ziare diversioniste, o nouă armă în alegeri


Vor fi prinşi până la alegeri autorii „clonelor” Timpului şi Ziarului de Gardă? La raport: CEC, MAI şi Procuratura Chişinău.


Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, le-a solicitat organelor abilitate să cerceteze lansarea celor două ziare diversioniste să se mişte cât mai repede, astfel încât făptaşii să fie identificaţi în timp util
.

Iurie Ciocan: „Noi, în conformitate cu competenţa noastră, am remis aceste materiale, aceste sesizări organelor competente şi anume la Ministerul Afacerilor Interne şi la Procuratura generală, cu solicitarea de a investiga în termeni minimi aceste contestaţii şi de a informa Comisia Electorală Centrală asupra rezultatelor obţinute.”

Europa Liberă: Dacă vor fi identificaţi autorii, ce sancţiuni puteţi aplica Dumneavoastră?

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan
: „Noi, în calitate de organ electoral, nu suntem în drept să aplicăm sancţiuni. Există instanţa de judecată, organe de poliţie, care urmează să documenteze în modul respectiv cazurile date şi să le înainteze în modul respectiv instanţelor de judecată.”

Europa Liberă: Pentru asemenea acţiuni un concurent electoral poate fi exclus din cursă?

Iurie Ciocan: „Codul electoral prevede, că din cursă poate fi exclus concurentul electoral doar pentru încălcări de ordin financiar. Dar instanţa poate stabili anumite interdicţii de a ocupa diverse funcţii publice diferitor cetăţeni ai Republicii Moldova pentru careva încălcări ale legislaţiei în vigoare. Şi dacă chiar în perioada electorală cineva din concurenţi va fi pedepsit cu asemenea pedeapsă, sigur că noi imediat vom executa această hotărâre, cu condiţia, că ea va fi una executorie.”

Europa Liberă: În istoria alegerilor au fost cazuri, când un concurent, sau o persoană, un partid politic a fost sancţionat pentru tipărituri nesemnate, neidentificate?

Iurie Ciocan: „Pentru asemenea tipărituri nu am avut cazuri. Am avut situaţii, când au fost excluşi din campania electorală candidaţi pentru utilizarea resurselor administrative.”

Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, se declară convins, că autorii diversiunii mediatice vor fi depistaţi, pentru că au lăsat suficiente urme.

Ion Diacov
: „Sunt multe probe. Orice crimă lasă urme. Dar în cazul de faţă avem tiparul, sunt, dacă se va face o expertiză competentă despre autorul celor scrise, eu ştiu. Mai sunt momente.”

L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Chiril Moţpan, dacă făptaşii vor fi identificaţi până în ziua alegerilor locale.

Chiril Moţpan: „Nu a fost şi nu este simplu de descoperit o asemenea infracţiune, din motiv că sunt în Republica Moldova foarte multe tipografii, bănuim că ar putea fi unele neînregistrate. Şi asemenea bănuială este. De acea şi se lucrează pentru a acumula dovezi concludente, că este vorba despre o tipografie de aici, de pe teritoriul Republicii, sau poate din altă parte. Se studiază sub toate aspectele această infracţiune. Pentru că aşa poate fi calificată, din moment ce a fost iniţiată şi o cauză penală.”

Europa Liberă: Deci, făptaşii sunt căutaţi pentru că activează ilegal, au fondat nişte ziare ilegale? Sau pentru că intervin brutal în campania electorală?

Chiril Moţpan
Chiril Moţpan
: „Noi trebuie să descoperim făptaşii, care au scos pe piaţa media din Republica Moldova o publicaţie falsă, care denigrează imaginea anumitor publicaţii. Ulterior urmează să se pronunţe organele de urmărire penală, să ia în discuţie şi mesajul, sau doar faptul că a apărut această publicaţie.”

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală v-a solicitat să găsiţi făptaşii eventual până la 5 iunie, până la ziua alegerilor. E posibil aşa ceva?

Chiril Moţpan: „Eu cunosc cu siguranţă, că se întreprind toate măsurile pentru a scoate la iveală făptaşii, pentru a afla unde se află această tipografie, cine stă în spatele acestor publicaţii. De ce a apărut în vizorul lor au fost luate anume aceste două publicaţii, Timpul şi Ziarul de Gardă? Toate acţiunile Ministerul de Interne trebuie să se încadreze perfect în legislaţia existentă. Deaceea şi durează un pic această activitate, pentru că se cere acumularea unor probe concludente.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG