Linkuri accesibilitate

Muzică, politică și „Primăvara arabă”


Daniel Barenboim la concertul din Gaza
Daniel Barenboim la concertul din Gaza

Daniel Barenboim: „am făcut această călătorie pentru a transmite un mesaj cultural, un mesaj uman. [...] Dar nu m-am dus într-un scop politic”.




Cultură și politică: Daniel Barenboim în Gaza
Cultură și politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct


Ceea ce îndeobște ziariștii numesc „Primăvara arabă”, seria de proteste și revolte împotriva regimurilor la putere în principalele state din nordul Africii și în cîteva din Orientul Apropiat, își are necunoscutele ei, iar una din ele, marginală, a fost pentru scurtă vreme în atenția presei la începutul acestei luni. Atunci, pe neașteptate, de la o zi la alta, s-a anunțat că Daniel Barenboim, celebrul pianist, dirijor și militant pentru pace în relațiile israelo-palestiniene, va dirija un concert la Gaza. Orchestra pe care o însoțea, de mărimea uneia de cameră, a fost compusă din circa 25 de instrumentiști de elită, s-a spus, toți voluntari, membri ai Orchestrei Filarmonice și a celei a Capelei de Stat de la Berlin, a Orchestrei Operei Scala și a Orchestrei din Paris.

Concertul a avut loc la inițiativa ONU, ai cărei reprezentanți - după mărturia lui Daniel Barenboim - au negociat problemele logistice direct cu organizația Hamas, pînă în ultima clipă nefiind clar dacă manifestarea va avea loc. Dirijorul adăuga că „din rațiuni de securitate, audiența a fost selectată prin invitații” și afirma că acțiunea sa „este menită să demonstreze solidaritatea europeană cu societatea civilă din Gaza”.

Ulterior, într-un interviu cu cotidianul israelian „Haaretz”, reluat în traducere de „Tribune de Genève” dirijorul declara: „am făcut această călătorie pentru a transmite un mesaj cultural, un mesaj uman. [...] Dar nu m-am dus într-un scop politic”. I s-a reproșat imediat că nu a spus nici un cuvînt despre soarta lui Gilad Shalit, soldatul ținut de ani de zile ostatec de către organizația Hamas, problemă umanitară și din sfera drepturilor omului, dar Barenboim a evitat un răspuns direct. Neîntîlnind liderii Hamas, nefiind invitat la o discuție cu ei, subiectul ar fi fost inutil de menționat.

Cert este, așa cum o relata în „New York Times” un ziarist aflat la fața locului, că „primăvara arabă” a jucat un rol în acest spectacol, - politic, totuși - la care s-a pretat sau a fost folosit Daniel Barenboim. Evenimentele din Egipt au permis spargerea blocadei israeliene împotriva Fîșiei Gaza, prin deschiderea punctului de frontieră de la Rafah. Ba chiar mai mult, egiptenii au permis deschiderea aeroportului El Arish, din vecinătatea frontierei, unde a aterizat avionul ce a purtat Orchestra lui Barenboim.


Source: Euronews.

Oficialități Hamas au fost prezente, fiind la un pas de a face să deraieze întreaga acțiune, susținînd că ea ar putea fi considerată drept o sărbătorire a morții lui Osama bin Laden, pe care Ismail Hanyia, șeful guvernului Hamas, tocmai o condamnase public. A fost nevoie de intervenția hotărîtă a reprezentantului ONU, pentru ca orchestra, îmbarcată în vehicule, unele armate, ale forței Națiunilor Unite, să ajungă la Centrul Cultural Mathaf din orașul Gaza, unde opt copii de la o școală de muzică locală au intonat muzică palestiniană în semn de bun venit.

La concertul lui Barenboim au asistat ca invitați un grup de oameni de afaceri, femei și tineri studenți de conservator, alături de reprezentanții unui ONG palestinian și funcționarii ONU. Mica serenadă nocturnă și Simfonia în sol minor de Mozart au durat mai puțin de o oră, după care, muzicienii și dirijorul au fost scoși din sală în grabă, din cauza unei amenințări din partea unui grup extremist islamic local, și au fost conduși direct la Rafah și îmbarcați pe avionul ce-i adusese de la Berlin. 40 de ore de călătorie, pentru mai puțin de o oră de muzică, nota corespondentul lui „New York Times”, remarcînd și că tinerii prezenți s-au văzut privați pînă și de autografele pe care le așteptau.

Intreaga operațiune a fost uitată repede, exceptînd cîteva declarații cu iz politic ale lui Barenboim, pentru care „cheia pentru viitorul [păcii] de găsește la Gaza și nu doar la Ramallah [în Cisjordania]”. Și, poate, prin acțiunea în sine și publicitatea de care s-a bucurat printre tinerii de Gaza, organizatorii au reușit să dezamorseze ceea ce se întrevedea drept o posibilă izbucnire a „primăverii arabe” în enclava în care, cum o nota și Barenboim, 85% din populație este sub 30 de ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG