Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi - un blogger critic al justiției și poliției ruse


Blogul lui Navalnîi (http://rospil.info)
Blogul lui Navalnîi (http://rospil.info)

Avocatul Navalnîi a scris pe blogul său, marţi, că îşi va continua campaniile anti-fraudă.


Unul din cei mai cunoscuţi activişti anticorupţie din Rusia s-a ales cu un dosar pentru presupuse prejudicii aduse unei companii de cherestea. Autorităţile ruse au anunţat, marţi, că îl cercetează pe avocatul şi bloggerul Alexei Navalnîi pentru că şi-ar fi folosit poziţia de consilier al guvernatorului din regiunea Kirov ca să împingă o companie de stat într-o afacere proastă. Alexandru Eftode are detalii.

Alexei Navalnîi şi-a căpătat notorietatea acum câţiva ani, când a început de unul singur o campanie împotriva unor companii de stat, acţionându-le în judecată pentru tăinuirea informaţiilor despre cheltuirea banilor publici.

Alexei Navalnîi
Avocatul Navalnîi a înfiinţat o pagină pe internet, numită RosPil, cu ajutorul căreia urmăreşte cum acordă statul contracte pe bani bugetari. Site-ul său susţine că a dezvăluit contracte suspecte în valoare de peste jumătate de miliard de dolari şi a convins autorităţile să suspende ordonanţe de 12 milioane.

Simpatizanţii lui Navalnîi au donat site-ului aproape 250 de mii de dolari, ceea ce i-a permis să angajeze alţi doi avocaţi pentru dezavuarea afacerilor tenebroase cu bani publici. Cazul cel mai răsunător este decizia Ministerului de Interne să cumpere un pat aurit pentru o reşedinţă suburbană, ministerul fiind forţat până la urmă să renunţe la aceste planuri datorită campaniei lui Navalnîi.

Acum, Comitetul de Anchetă din Rusia, cea mai înaltă instituţie de anchetă, spune că îl bănuieşte pe avocat că ar fi prejudiciat interesele companiei de cherestea Kirovles, când l-a convins pe directorul ei să semneze un contract dezavantajos. Vânzarea cherestelei către o altă firmă ar fi adus pierderi de aproape 50 de mii de dolari. Afacerea ar fi avut loc pe când avocatul Navalnîi lucra ca voluntar în funcţia de consilier al guvernatorului din regiunea Kirov.

În luna decembrie, când a început investigaţia preliminară a poliţiei, guvernatorul Nikita Belîh spunea că Navalnîi este nevinovat şi că executa ordinele pe care i le-a dat chiar el că să aducă mai multă transparenţă în afacerile firmei de stat.

Cazul şi activitatea lui Navalnîi puteau rămâne o chestiune de interes local, dacă un motor de căutare pe internet n-ar fi anunţat săptămâna trecută că Serviciul Federal de Securitate, FSB, i-a cerut să dezvăluie identitatea celor care donează bani, online, site-ului fondat de avocat.

Critic acerb al poliţiei şi justiţiei ruse, avocatul Navalnîi a scris pe blogul său, marţi, că îşi va continua campaniile anti-fraudă. El şi-a exprimat încrederea că nici cea mai coruptă instanţă din lume nu-l va putea declara vinovat pe baza unor absurdităţi inventate neîndemânatec de poliţişti.

Blogul lui Navalnîi a devenit printre cele mai populare din Rusia, iar pagina sa din reţeaua de socializare Twitter are aproape 40 de mii de abonaţi.

În postările de pe blog, Navalnîi nu ezită să numească partidul la guvernare, Rusia Unită drept partid de hoţi şi pungaşi. Aşa încât unii observatori au şi tras concluzia că ancheta începută de autorităţi ar putea avea legătură cu apropierea campanie pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG