Linkuri accesibilitate

Soluţia Băsescu: Management străin în România (Evenimentul zilei)


„Oculta GDS" şi obsesia conspirativă pe care o au în România nu numai nenumăraţi oameni, inclusiv postaci, bloggeri şi politicieni, dar şi – poate chiar într-o măsură mai mare – intelectualii, scriitorii (Andrei Cornea, săptămânalul 22).






Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct


Presedintele Traian Basescu a dezvaluit solutia pe care a convenit-o impreuna cu Fondul Monetar International ca sa rezolve problema regiilor de stat si a pierderilor lor impovaratoare. Editorialistul de la Evenimentul zilei, Horia Ghibutiu, vede aranjamentul mai degraba ca pe ceva jignitor pentru romani, care recunosc astfel ca nu sunt in stare sa puna la carma regiilor altceva decat clientela politica. O selectie internationala de manageri ar putea sa puna treaba pe roate, cum s-a intamplat cu turismul din Bulgaria, de pilda – arata jurnalistul. Dar nu ar fi lipsita cu totul de riscuri.

Unul ar fi „sa se redestepte spiritul patriotard in sânul teleopozitiei, adica acolo unde agenda publica e facuta ferfenita cu consecventa. Se va pretinde, ca pe vremea lui Iliescu, ca nu ne vindem tara. Vor fi varsate lacrimi de crocodil pentru bietii miliardari care conduc acum companiile de stat”(am incheiat citatul). Un alt risc insa, enuntat de Horia Ghibutiu, ar tine chiar de profilul acestor profesionisti, pe care i-a caracterizat Joseph Stiglitz. Profesionistul de tip FMI n-ar intra cu adevarat in realitatile economice si sociale ale tarilor in care activeaza, iar strategiile de redresare pe care le propune in general sunt cam una si aceeasi.

Un comentariu interesant – in saptamanalul 22, unde Andrei Cornea comenteaza reactia scriitorului Nicolae Breban la deconspirarea legaturilor sale cu Securitatea. Aceste legaturi raman inca neclare – e de parere Cornea – dar e semnificativ si sare in ochi ce proportii a luat mania conspiratiilor in societatea romaneasca. Breban vede o imensa conspiratie impotriva sa si a talentului sau. Pe bloguri si forumuri, se vitupereaza pe aceasta linie: de ce scritorii, de ce Breban etc. Pentru ca Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i s-a cerut in scris de catre Uniunea Scriitorilor sa-i verifice pe scriitori. Acest lucru a fost precizat de zeci de ori – reaminteste Cornea, uimit de tenacitatea mitului conspiratiei.

Un alt mit este cel al omnipotentei oculte a Grupului pentru dialog Social, caruia prozatorul Breban ii pune in carca mare parte de asa zisa cabala impotriva sa. „Mai că mi-aş dori ca lucrurile să stea aşa cum sunt prezentate mai sus. Aş fi vrut eu să uit că revista 22 (organul săptămânal al marilor conspiraţii antinaţionale) abia mai suflă financiar vorbind, că GDS-ul activ s-a redus la o mână de oameni (aproape la modul propriu), că suntem dezbinaţi de dispute politice” – scrie comentatorul care propune ca scornelile lui Breban si ale altora sa fie luate de bune. Poate vor ajuta macar 22-ul!
XS
SM
MD
LG