Linkuri accesibilitate

Ilie Cazac pledează nevinovat


Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchii, părinţii lui Ilie Cazac
Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchii, părinţii lui Ilie Cazac

Mama tânărului deţinut la Tiraspol spune că eliberarea lui Ernest Vardanean, cu care Ilie Cazac a stat într-o celulă, îi dă mai multă speranţă că fiul ei va fi eliberat.


Tânărul Ilie Cazac, fostul inspector fiscal de la Bender, continuă să rămână în detenţie la Tiraspol pentru ceea ce autorităţile transnistrene consideră a fi „înaltă trădare şi spionaj în favoarea Moldovei”. Ilie Cazac a fost arestat de serviciile speciale transnistrene la începutul primăverii trecute. La 9 februarie anul acesta, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani de închisoare, după un proces desfăşurat cu uşile închise şi în care tânărul a pledat nevinovat. După ce săptămâna trecută jurnalistul Ernest Vardanean a fost graţiat de autorităţile transnistrene, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat Europei Libere că guvernul de la Chişinău va continua acţiunile pentru eliberarea lui Ilie Cazac.

Europa Liberă a întrebat-o pe mama lui Ilie Cazac, Stela Surchicean, dacă graţierea lui Ernest Vardanean ar putea grăbi eliberarea fiului ei.

Stela Surchicean: „Când a fost eliberat Ernest Vardanean m-am bucurat foarte mult şi mai multă speranţă a apărut că şi fiul nostru poate fi eliberat. Aceasta este o joacă politică şi eu cred că ei ceva vor în schimbul fiului nostru, dar nu pot spune concret ce.”

Europa Liberă: Când l-aţi văzut ultima oară?

Stela Surchicean: „Ultima oară l-am văzut pe data de 28 februarie. Cu aproape două săptămâni în urmă i-au permis să ne sune acasă.”

Europa Liberă: I s-a mai permis până acum să vă dea telefon?

Stela Surchicean: „Nu”.

Europa Liberă: Deci, e pentru prima dată.


Stela Surchicean: „Da, el acum poate să ne sune, nu cu regularitate, dar eu pot afla câte ceva de la el. El stătea într-o celulă cu Ernest Vardanean. Ei s-au străduit să găsească limbă comună, acum îi este foarte greu, pentru că s-au obişnuit împreună. Totodată el este bucuros că Ernest a fost eliberat, pe de altă parte, îi este urât, îi este greu fără el. Ei puteau să înveţe unul de la altul câte ceva. Dar acum el a rămas singur şi este demoralizat. Se consolează cu radioul. Vă ascultă în fiecare seară şi vă mulţumeşte pentru ajutor.”

Europa Liberă: Aţi cerut graţierea lui Ilie?

Stela Surchicean: „Graţiere nu am cerut fiindcă el nu este cu nimic vinovat şi nu au pentru ce să-l graţieze. Nici el nu a cerut graţiere pentru că nu şi-a recunsocut vina şi nici nu are de gând să o recunoască. Chiar dacă vom cere o graţiere, ar însemna că el este vinovat, că este trădător de patrie. Care patrie, mă întreb?”

Europa Liberă: Dar în această perioadă a fost vizitat de reprezentanţii instituţiilor internaţionale?

Stela Surchicean: „Nu, decât prin luna decembrie Philip Remler (OSCE – n.r.) a vrut să-l viziteze şi nu i-au dat voie. A mai fost Philip Remler încă o dată când s-a întâlnit cu Ernest Vardanean în luna martie. Fiului nostru nu i s-a permis să aibă o întrevedere, nu ştiu de ce. Eu cred că fiul meu are ce spune şi ei se tem de ceva. Eu îmi spun părerea mea, eu nu ştiu.”

Europa Liberă: După sentinţa de condamnare a lui Ilie, ce aţi făcut? Ţineţi legătura cu avocaţii Promo-Lex?

Stela Surchicean: „În fiecare zi contactăm cu dânşii şi mă strădui eu să aflu de la ei câte ceva sau află ei de la mine, dar ştiţi cum, acum noutăţi nu prea sunt. Am fost pe la OSCE, mă duc şi pe la ambasade, bat în toate uşile, nu mă opresc. Ni se promit multe, dar nu ştiu or face ceva nu or face. Ştiţi, întotdeauna trăim cu speranţa.”

Europa Liberă: Şi ce zic autorităţile moldovene? Ce vă zic de la Chişinău?

Stela Surchicean: „Ei se vor strădui ca să facă tot posibilul ca să fie şi fiul nostru eliberat. Aşa ne-au promis, dar va fi aşa sau nu, eu nu ştiu. Două săptămâni în urmă am scris o adresare în ziarul „Человек и его права”. M-am adresat lui Dmitri Medvedev, Victor Ianukovici, Barack Obama...”

Europa Liberă: V-aţi adresat preşedinţilor Rusiei, Ucrainei şi Statelor Unite, să înţeleg?

Stela Surchicean: „Da, şi Patriarhului Rusiei Kiril pentru că deja nu mai ştiu ca să mai fac”

Europa Liberă: Şi ce aţi cerut în acea adresare?

Stela Surchicean: „Ca să se ia măsuri, fiindcă copilul nostru nu este vinovat. Situaţia este similară celei lui Vardanean. Ernest de asemenea nu este cu nimic vinovat şi eu cred că el a fost nevoit să ceară graţierea. Eu ştiu prin ce am trecut noi şi îl înţeleg destul de bine pe Ernest. Acasă i-au rămas soţia şi doi copii mici.”

Europa Liberă: Dvs, soţul, ce faceţi? O perioadă aţi protestat în centrul capitalei, în faţa Ambasadei Rusiei?

Stela Surchicean: „Soţul este în Chişinău, nu se poate întoarce. Dacă revine va fi imediat arestat aici. Pe mine ca mamă nu mă ating, dar am fost presată din luna septembrie de când am revenit acasă. Venea miliţia dimineaţa şi seara şi îl căutau pe Ilie, spuneau că el refuză să facă armata şi l-au dat în urmărire penală. Nenumărate ori le-am spus că el este închis de MGB, prelungeau mai departe să vină. Închipuţi-vă ce se întâmpla cu familia noastră. După ce a fost condamnat la 14 ani am primit o scrisoare în care era scris că mai mult nu se va întâmpla aşa ceva şi într-adevăr mai mult nu au mai venit după ce a fost condamnat Ilie. Cred că a fost o presiune.”
XS
SM
MD
LG