Linkuri accesibilitate

14.05 - București: Securiştii de ieri, SRI-ul de astăzi.


Securitatea a devenit, dincolo de revoluţii şi alegeri, o constantă a vieţi noastre de zi cu zi...



14 mai 2001

Actualitatea. (Comentariu: Neculai Constantin Munteanu)

Securiştii de ieri, SRI-ul de astăzi.


„SRI-ul e în toate, în cele ce sunt şi-n cele ce mâine vor râde la soare. Nu întâmplător un căpitan, şi anume Soare, a fost simbolul incontestabil al revenirii Securităţii, pe caii cei mari, în ograda democraţiei.

Mai mulţi ofiţeri SRI aşteaptă să fie judecaţi pentru un teanc de dosare falsificate din 1993 până astăzi. Nu ştim cui şi de ce au fost făcute aceste dosare, cui şi câte au fost folosite... SRI-ul este discret iar ce ajunge în presă este cu siguranţă jumătatea mai neimportantă a adevărului.

Poate că afacerea nu ar fi transpirat dacă ţinta principală a dosarelor nu ar fi fost însuţi noul director al serviciului, Radu Timofte. S-a spus, în legislatura trecută că Securitatea comunistă l-a supravegheat pe Radu Timofte o lungă perioadă de timp, pentru că-l bănuia de legături cu KGB-ul...
Întors pe caii cei mari în viaţa politică, Radu Timofte vrea să afle de unde i se trage.

Scandalul din SRI nu este nou. Şi acum patru ani se discuta intens despre dosarele măsluite ale SRI-ului. Adoptarea legii Ticu, ciuntită şi cam anemică încă de la naştere, nu a clarificat mare lucru. Acum un an CNSAS avertiza că SRI falsifică dosarele înainte de a le pune la dispoziţie. Gheorghe Onişoru spunea că are certitudinea că dosarele întocmite de fosta securitate sunt drămuite cu grilă de ofiţerii SRI.

...Nostalgicii care plâng după perfecţiunea serviciilor secrete comuniste nu au de ce fi trişti, omul nou, educat în şcolile de la Băneasa, Sibiu sau aiurea s-a adaptat realităţilor noii vieţi democratice, a intrat in afaceri, a deschis un câte un mega Caritas sau FNI, a candidat ca independent sau pe liste de partid.

...sub peceta tainei cu care au fost învăluite serviciile noastre secrete, Securitatea a devenit, dincolo de revoluţii şi alegeri, o constantă a vieţi noastre de zi cu zi... SRI a păstrat nucleul dur al Securităţii.
XS
SM
MD
LG