Linkuri accesibilitate

Ziua Europei printre bucate și degustări


Ziua Europei la Strasbourg
Ziua Europei la Strasbourg

Herman Van Rompuy: „Europa are misiunea de a le asigura bunăstarea propriilor cetățeni și de a promova stabilitatea in restul lumii.”


Umbrita de lichidarea lui Osama Bin Laden si de tulburarile din nordul Africii, ziua de 9 mai nu a produs un „buzz” in media europeana. Nimic surprinzator. Asa se intampla de ani de zile.

Mai mult ca niciodata parca, anul acesta toate institutiile Uniunii Europene s-au pregatit de sarbatoare si i-au asteptat cu zeci de surprize, care mai de care mai uimitoare atat pe 7 mai, la Bruxelles si Luxembourg, cat si pe 8 mai, la Strasbourg, pe toti cei care mai cred in visul european fie ca sunt cetateni europeni sau nu.

Acestia au putut participa la dezbateri cu eurodeputatii pe tema voluntariatului au vizionat concerte si expozitii, si-au incercat talentul la karaoke si si-au potolit foamea in cadrul unor degustari de bucate traditionale din statele membre.

Dincolo de motivele de bucurie, unii analisti sunt de parere
ca Uniunea pornita acum 61 de ani dintr-un nucleu de șase state, si ajunsa la 27 de membri, are inca probleme esentiale de rezolvat.

Lupta pentru mentinerea soliditatii monedei euro si, in acest context, masurile de salvare a Greciei, Irlandei si acum a Portugaliei, tari sufocate de propriile datorii, este presarata cu îndoieli si ezitari. Cu tratatul de la Lisabona in mana, Uniunea incearca acum sa puna la lucru un guvern economic comun, sarcina deloc usoara dacă tinem cont de egoismele nationale.

„Tara care a fost principalul arhitect al Uniunii Economice și Monetare a început să aibă îndoieli în mijlocul crizei“ scrie publicatia madrilena ABC, referindu-se la Germania.

Pe acest fond, partidele extremiste si anti-europene prind puteri, iar principala lor intrebare este: „La ce ne trebuie Uniunea Europeana?“ Un raspuns ar putea fi dat de politica externă comuna, pusa la incercare in plin proces de coagulare de „Primavara araba”.

Insa cei care pun sub semnul intrebarii utilitatea Uniunii Europene uita ca in urma cu 61 de ani „batranul continent” era distrus de razboi si divizat. Oricat de incet si de ezitant pare ca se misca supra-dimensionata Europa, ea ofera mai multa siguranta si mai multa prosperitate decat acum 61 de ani. Si nu doar pentru actualii cetateni, ci si pentru vecinii din est si din sud, dupa cum declara astazi presedintele UE, Herman Van Rompuy.

„Europa are misiunea de a le asigura bunastarea propriilor cetateni si de a promova stabilitatea in restul lumii. Incepand cu vecinii nostri de la sud si de la est.“

Intr-un mesaj similar, presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, da o speranta popoarelor din Belarus, Tunisia, Egipt, Libia si Siria. „Aceste tari au nevoie de solidaritatea noastra”, a spus Buzek care a chemat si la solidaritatea statelor membre cu acele tari membre afectate de criza datoriilor suverane. Poate ca unitate si solidaritate sunt cuvinte prea mari. Pro-europenii spun ca nu sunt prea mari pentru Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG