Linkuri accesibilitate

Meciul demagic al opoziției din România cu FMI-ul


Jeffrey Franks: Romania nu va putea decide reducerea TVA sau a altor taxe in următorii cinci ani


Opozitia din Romania a criticat „implicarea prea mare” a Fondului Monetar International in problemele economice ale tarii, in acelasi timp in care seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks anunta prima evaluare dupa incheierea acordului preventiv.

Fostul premier socialist, Adrian Nastase sustine ca FMI ar avea un plan secret care ar contine masuri „extrem de dure”, in special reduceri masive de costuri in sistemul medical, dar si disponibilizari in sectoarele in care se anunta privatizari.
Liderii opozitiei au refuzat saptamina trecuta intilnirile propuse de reprezentantii Fondului pe motiv ca masurile care au fost agreate de Romania si FMI nu au avut rezultate pozitive.

De pe pozitii si mai dure, vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu spune ca implicarea „tot mai intensa” a Fondului in deciziile macro-economice din Romania este „alarmanta” si ca FMI actioneaza in acest fel doar in cazuri disperate. Opozitia din Romania a criticat permanent acordul cu FMI, fara sa aiba insa alte solutii pentru sustinerea economiei autohtone in perioada de criza economica, in care veniturile la bugetul de stat au scazut atit de mult, nu mai erau bani pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor.

Criza nu s-a terminat, insa, a declarat apasat presedintele Traian Basescu, iar anunturile facute de seful misiunii FMI pentru Romania certifica aceasta afirmatie. Totusi Jeffrey Franks considera ca exista sanse mici „sub 25 %, sau chiar sub 10 %” ca Bucurestiul sa aiba anul acesta nevoie de bani de la Fondul Monetar International.

Acordul de tip preventiv incheiat la sfirsitul lunii martie de Romania cu FMI are o valoare de 3,5 miliarde de euro, bani pe care tara ii va accesa doar in situatii extreme. Acest acord este insotit de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala si de un acord, tot preventiv, de un miliard si jumatate de euro de la Uniunea Europeana.

In orice caz, Romania nu va putea decide reducerea TVA sau a altor taxe in urmatorii cinci ani, crede seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, care mai precizeaza ca scaderea contributiilor sociale si cresterea salariilor in sectorul bugetor n-ar trebui sa aiba loc, decit dupa analize foarte serioase care sa arate ca exista suficienti bani la bugetul de stat.

De altfel pentru continuarea reformelor, autoritatile romane au acceptat ideea Fondului de pune in vinzare pachete semnificative de actiuni de la companiile energetice de stat precum, Hidroelectrica, Nuclearelectica, Romgaz si Transgaz. Deasemena va fi scos la vinzare, se pare, un pachet minoritar al companiei aeriene romane, Tarom si vor fi privatizate mai multe termocentrale.
XS
SM
MD
LG