Linkuri accesibilitate

Statele Unite analizează documentația găsită în reședința lui bin Laden


Anwar al-Awlaki
Anwar al-Awlaki

Anwar al-Awlaki, un cetățean american de origine yemenită, este menționat printre posibilii successori ai lui Bin Laden.


Acum, dupa ce Osama Bin Laden a fost ucis, intrebarea care se pune este in ce masura acesta mai avea un rol conducator in reteaua terorista Al Qaeda, pe care a creat-o. Ce dau la iveala documentele si inregistrarile aflate acum in posesia autoritatilor americane si pakistaneze? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-o declaratie de presa facuta la Pentagon se arata ca complexul de la Abbottabad, unde Bin Laden traia de circa cinci ani, era un adevarat centru de comanda si control pentru al-Qaeda. Osama Bin Laden, cred autoritatile americane, continua sa conduca planuri operative si optiunile tactice ale retelei teroriste. Pina nu demult, analisti credeau ca acest rol s-ar fi erodat in timp, din cauza faptului ca liderul al-Qaeda trebuia sa se ascunda si pe fondul descentralizarii organizatiei teroriste. Opinia respectiva era ca Osama Bin Laden avea mai curind un rol simbolic si pe alocuri de propagandist al organizatiei.

Serviciile de informatii analizeaza inca documentele si inregistrarile confiscate dupa raidul american si nu ofera indicii daca s-ar fi aflat ceva despre ceilalti lideri teroristi, intre care si Ayman al-Zawahiri, cel considerat numarul doi in al-Qaeda si succesorul lui Bin Laden. Preocuparea cea mai importanta a serviciilor de informatii este sa afle repede daca se preconizeaza vreun atentat in special daca e vorba despre arme de distrugere in masa.

Un alt aspect care decurge din uciderea lui Bin Laden in Pakistan este daca acesta a beneficiat sau nu de ajutor pakistanez, in anii in care se aflat in aceasta tara, in orasul care are cea mai de elita scoala militara pakistaneza. O oficialitate de la Casa Alba a spus ca astfel de intrebari sint puse, atit la Washington cit si la Islamabad, avertizind insa ca nu exista pina acum indicii ale unui sprijin oficial pentru Bin Laden.

Din cele aflate pina acum se poate spune ca liderul terorist continua sa fie interesat sa atace in America, avind in obiectiv in special infrastructura din transporturi, inclusiv caile ferate. Pe de alta parte, nu se stie daca planurile lui au ajuns vreodata in faza operationala. Pina acum nu a fost descoperit se pare vreun indiciu ca Bin Laden s-ar afla la originea vreunuia dintre planurile materializate in ultimii ani.

Cele mai multe dintre acestea par a isi avea originea in reteaua al-Qaeda din Yemen, condusa de Anwar al-Awlaki, un cetățean american de origine yemenita. Acesta, care la momentul atentatelor din 2001 era imam intr-o localitate din Virginia, este de asemenea mentionat ca posibil successor al lui Bin Laden.
XS
SM
MD
LG