Linkuri accesibilitate

Furtul de informații din baza de date a clienților companiei Sony


Pătrunderea hackerilor în baza de date este o lovitură gravă de imagine pentru compania japoneză.



Compania SONY a cerut ieri din nou scuze clienţilor săi pentru una din cele mai mari pătrunderi ilegale în reţele de internet din istorie, care pune în pericol banii a peste o sută de milioane de clienţi. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Pentru prima oară de la izbucnirea scandalului, directorul executiv al companiei SONY Howard Stringer a adresat astăzi în mod public scuze celor care folosesc PlayStation, şi ale căror carduri de credit sunt în pericol din cauza unor hackeri, adică persoane care au intrat în mod ilegal în baza de date a companiei.

SONY a dat publicităţii primul avertisment duminică, adică la o săptămână după ce a descoperit că baza de date fusese victima unei intruziuni cibernetice. Întârzierea i-a înfuriat pe clienţi, îngrijoraţi că între momentul atacului şi anunţarea lui publică hackerii puteau să le folosească liniştiţi datele personale bancare obţinute pe căi ilegale.

Directorul executiv Howard Stringer a insistat însă astăzi, la o conferinţă de presă ţinută la Tokio, că deocamdată nici un card bancar nu a fost folosit în mod ilegal şi că firma sa continuă să monitorizeze atent situaţia. El a recunoscut că SONY ar fi trebuit să anunţe poate mai devreme ce s-a întâmplat, dar a adăugat că experţii companiei au avut nevoie de timp pentru a stabili ei înşişi cât de grav a fost atacul hackerilor şi ce anume urmări poate să aibă pentru clienţi.
SONY a promis iniţial să ofere drept compensaţie 30 de zile de folosire gratuită a sistemului PlayStation, în care clienţii pot juca diferite jocuri pe computer contra cost.

După descoperirea fraudei electronice, SONY a suspendat PlayStation, iar directorul Howard Stringer nu a spus ieri când ar putea fi reluate serviciile. Pătrunderea hackerilor în baza de date este o lovitură gravă de imagine pentru compania japoneză, ale cărei acţiuni la bursă au continuat să-şi piardă din valoare şi după conferinţa de astăzi a lui Stringer.

Potrivit agenţiei Reuter, mulţi utilizatori de PlayStation spun că pe viitor vor folosi sistemul concurenţei, aparţinând companiei americane Microsoft. Un economist japonez a spus că deşi PlayStation aduce companiei SONY numai 550 de milioane de dolari anual, adică doar o mică parte din profitul total, criza de imagine provocată de expunerea datelor bancare a peste o sută de milioane de oameni din toată lumea va afecta încrederea în toate activităţile concernului.

Deocamdată nu se ştie cine anume se află în spatele atacului cibernetic. Un grup de hackeri cunoscut drept „Anonim”, care în decembrie a închis temporar site-urile Mastercard şi Visa, a negat orice răspundere. Între timp, în mai multe ţări din lume, inclusiv în Statele Unite, s-au auzit apeluri la legi mai dure care să oblige companii ca SONY să informeze de îndată clienţii când cardurile lor bancare sunt puse în pericol.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG