Linkuri accesibilitate

7 aprilie: trei poliţişti au fost scutiţi de pedeapsă pentru tortură


Vanu Jereghi: „Un sistem prost, care permite persoanelor care încalcaă legea să avanseze.”


Trei poliţişti, invinuiti in dosarul 7 aprilie ca l-ar fi retinut si torturat pe Anatol Mătăsaru, au fost condamnati astazi de Judecatoria Centru. Vicecomisarul de Drochia, Ghenadie Floreac, şi angajații Comisariatului General de Poliţie,Viorel Chirtoacă şi Alexandru Mocanu au primit drept pedeapsa doi ani de inchisoare cu suspendare, cu termen de proba de un an. Paul Hodorogea a intrebat expertii daca sentinta este suficienta dar a discutat si cu victima, Anatol Matasaru.


Anatol Mătăsaru, care a acţionat în judecată mai mulţi ofiţeri de poliţie pentru că l-au torturat in perioada protestelor din aprilie 2009 spune ca pedeapsa ce li s-a aplicat este prea mica şi chiar simbolică.

Anatol Mătăsaru
Anatol Mătăsaru
: „Ei sunt in libertate timp de un an, si daca nu au comis nimic, ei sunt scutiti de pedeapsa. Va spun că pentru asa crime savarsite de oamenii legii asta este simbolic si ar trebui sa fie mult mai aspra, si sa fie lectii pentru altii.”

Europa Liberă: Dle Matasaru dar cum va explicati sentinta blindă?


Anatol Mătăsaru: „Nu stiu de ce, dar se vede ca multi au acceptat acest sistem care functioneaza. N-au dorit sa-l schimbe, pur si simplu l-au preluat, fara sa faca ceva schimbări. Se vede ca pe ei îi intereseaza sa functioneze sistemul, dar nu in ce directie.”

Daca partea vatamata, adica Anatol Matasaru, sau alti participanti la proces nu sunt de acord cu sentinţa, aceasta poate fi contestată, precizează cunoscutul avocat Mihai Amihalachioaie.

Mihai Amihalachioaie: „Nu-s ei cei mai vinovati. Ei sunt militari, si trebuie sa se supuna ordinului superiorului. In Codul penal este articolul 40, indice 1, unde se spune ca daca a fost ordinul superiorului, persoana care a executat acest ordin, chiar si ilegal, dar nu stia ca este ilegal, nu poate fi trasa la raspundere penala. Poate fi tras la raspundere numai superiorul. Si acolo sunt superiori care au dat ordine. Incepind cu ministrul, vice-miniştrii, sau, daca a dat ordin presedintele ţării, atunci si presedintele trebuie sa raspunda daca ordinul a fost ilegal.”

Directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi, este de părere că nu termenul de detenţie contează atunci cînd e vorba de pedepsele pentru torţionari.

Vanu Jereghi
Vanu Jereghi: „Faptul ca deja sunt sau ar trebuie sa fie privati de libertate aceste persoane este salutabil si este bine. Nu cred ca este bine sa tinem persoanele in detentie zeci de ani. In primul rind este scump, in al doilea rind nu cred ca ei se reeduca, ba chiar invers.”

Europa Liberă: Domnul Sachian, seful politiei criminale, el intai a fost scos de sub urmarire penala si apoi chiar avansat in grad. Cum se explică acest lucru?


Vanu Jereghi: „Asa este facut sistemul, un sistem prost, care permite persoanelor care incalca legea sa avanseze.”

Europa Liberă: Asta din cauza ca dosarul cu dovezi nu era suficient de bun sau politicul are vreo legatura?


Vanu Jereghi: „Dosarul cu dovezi tot timpul depinde de politic. Asta noi o cunoastem in Moldova. Si atunci cand politicul doreste, asa se intampla, indiferent de culoarea politica.”

Europa Liberă: Inseamna ca politicul nu doreste, in acest caz...


Vanu Jereghi: „Desigur, politicul, ma refer la stat, inclusiv Procuratura Generala, toti sunt responsabili, fiecare functionar de stat este responsabil pentru tot procesul si cum lucreaza sistemul.”

Anatol Mătăsaru spune că mai curînd că va atacarea decizia instanţei la Curtea de Apel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG