Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Luise Rinser, un caz de „mitomanie“


O biografie controversată. 100 de ani de la naşterea scriitoarei.


Pe data de 30 aprile s-au împlinit 100 de ani de la naşterea scriitoarei Luise Rinser. În afara Germaniei, numele ei este cunoscut doar germaniştilor sau politologilor care se ocupă în mod special de probleme germane. Luise Rinser a fost o autoare charismatică, o autoare care a scris zeci de volume de succes, autobiografice, beletristice, jurnalistice, a publicat sute de articole şi eseuri şi fusese o constantă prezenţă publică, pînă la moarte - în martie 2002.

Luise Rinser a fost percepută ca o persoană integră, angajată civic şi ca o militantă antifascistă. În acelaşi timp, ea era cunoscută ca o persoană impulsivă, care respingea cu vehemenţă părerile care nu-i conveneau. Imediat după război a publicat un jurnal de închisoare („Gefängnistagebuch“, 1946), în care se stilizează într-o victimă a regimului nazist.
Ea fusese într-adevăr reţinută de către autorităţile hitleriste, dar nu pentru că ar fi participat la acţiuni de opoziţie, ci pentru c-a fost denunţată că şi-a exprimat îndoiala faţă de „victoria finală“. Acest „delict“ se pedepsea în timpul războiului. (Din dezvăluirile recente s-a aflat că a fost, de fapt, doar în arestul poliţiei şi nu a ajuns niciodată la închisoare.)

După prăbuşirea regimului nazist, ea a mizat pe acest aspect biografic, reuşind să ascundă opiniei publice perioada de dinaintea detenţiei. Nimeni nu s-a interesat vreodată de biografia reală a autoarei care devenise o apropiată a fostului cancelar social-democrat Willy Brandt, iar ecologiştii au nominalizat-o, în 1984, pentru funcţia de preşedinte.

În ianuarie, revista „Der Spiegel“ a publicat un amplu eseu, intitulat „Amnezia Luizei Rinser“. Din acest articol publicul german a aflat pentru prima dată detalii din biografia retuşată şi ascunsă a scriitoarei, socializată într-un mediu catolic bavarez.

Ca tînără învăţătoare, viitoarea soţie a compozitorului Carl Orff, a fost o admiratoare declarată a lui Hitler. I-a dedicat poezii înflăcărate şi a scris numeroase articole în care a propagat ideologia nazistă. Descriind toate aceste faţete ascunse cu grijă de însăşi Luise Rinser, „Der Spiegel“ ajungea la concluzia că ar fi vorba despre un caz complex de „mitomanie“.

Coperta noii biografii.
Filozoful şi teologul spaniol José Sánchez de Murillo, care a publicat acum o carte despre Rinser („Luise Rinser. Ein Leben in Widersprüchen“, S. Fischer Verlag, Frankfurt am Main, 2011) nu ascunde aceste aspecte întunecate ale biografiei. El încearcă să găsească o explicaţie pentru tăcerea ei, ajungînd la concluzia (similară cu cea a săptămînalului „Der Spiegel“) că nu poate fi vorba despre o minciună conştientă, ci despre un reflex psihopatologic. Din cauza ruşinii apăsătoare pentru faptele comise, ele au fost ascunse şi re-interpretate într-un sens pozitiv.
XS
SM
MD
LG