Linkuri accesibilitate

Deschiderea unei noi baze americane în România


Vice-președintele american Joe Biden și președinteleTraian Basescu în 2009 la București
Vice-președintele american Joe Biden și președinteleTraian Basescu în 2009 la București

Scutul antirachetă american care va fi amplasat pe teritoriul României va fi construit la Deveselu, jud. Olt.


Numarul soldatilor americani care pot stationa in Romania va creste, dupa infiintarea celei de-a doua baze militare comune, care va gazdui de altfel si elemente ale scutului antiracheta.

Daca baza militara americana de linga Constanta a fost construita pentru 1600 de militari, cea din judetul Olt va putea primi 500 de soldati americani, dupa cum a spus Presedintele Romaniei. Deschiderea inca unei baze militare in Romania va creste rolul strategic al Romaniei atit in regiune, cit si in interiorul NATO, cu atit mai mult cu cit Traian Basescu a declarat ca Aeroportul Kogalniceanu si Portul Constanta vor fi utilizate si pentru tranzitul trupelor americane catre si dinspre Irak, respectiv Afganistan

Scutul antiracheta american care va fi amplasat pe teritoriul Romaniei va fi construit in sud-estul tarii la Deveselu, pe locul unde functiona pina nu de mult un aeroport militar, in judetul Olt, in apropierea orasului Caracal. Decizia a fost luat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de aseara si anuntata azi dimineata de presedintele Traian Basescu. Seful statului roman a mai declarat ca pentru inceput la baza aeriana de la Deveselu vor fi dislocati 200 de militari americani, dar ca acestia vor fi sub comanda Fortelor Aeriane Romane.

Scutul anti-racheta este un sistem de aparare anti-aeriana extrem de complex si va intra in stare de alerta atunci cind o racheta este lansata de catre unul dintre statele considerate inamice de catre NATO si Statele Unite. Mai intii un radar de pe orbita Pamantului detecteaza proiectilul care ameninta Europa si imediat se transmite un semnal spre baza militara de la Deveselu.

Presedintele Traian Basescu a explicat din nou ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei, iar Bogdan Aurescu, secretar de stat la Ministerul de Externe a precizat ca acordul bilateral dintre Romania si SUA privind sistemul antiracheta se afla intr-un stadiu foarte avansat de negociere.

Miine are loc o noua runda in prezenta subsecretarei de stat din administratia americana, Ellen Tauscher, care a avut deja o intrevedere cu Traian Basescu. Oficiala americana a argumentat ca Administratia Obama a ales implicarea Romaniei in sistemul antiracheta si datorita relatiei bilaterale speciale.

Costurile legate de amplasarea sitemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga o suma anuala de 20 de milioane de dolari, necesara pentru functionarea sistemului. Romania nu va contribui cu bani la aceasta investitie, tarii revenindu-i doar obligatia de a asigura paza obiectivului.

Potrivit unui sondaj dat publicitatii de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, 70 % dintre romani au auzit despre proiectul scutului, iar peste 50 % dintre ei considera ca Romania are nevoie de aceasta protectie.
XS
SM
MD
LG