Linkuri accesibilitate

Conaționalii noștri sunt dintre cei mai descurcăreți și mă mîndresc...


Rodica Gherasim despre migranții moldoveni din Portugalia la ora crizei.


Portugalia şi Irlanda – ţări care au fost lovite drastic de criza financiară, au trebuit să facă faţă mai apoi şi unei acute crize politice. După ce a solicitat un împrumut financiar extern de urgenţă, Irlanda a fost nevoită să recurgă la un plan dur de austeritate, stârnind nemulţumirea oamenilor care au ieşit să protesteze în stradă. Situaţia este similară în Portugalia, unde ieri şi-a dat demisia premierul portughez Jose Socrate, dupa ce Parlamentul i-a respins planul de austeritate propus pentru a evita un ajutor strain. Cum se descurcă moldovenii plecaţi cu zecile de mii la muncă în Irlanda şi Portugalia? Cum fac faţă şomajului şi valurilor de scumpiri? Aflăm Rodica Gherasim, o moldoveancă stabilită de mai mulţi ani în Portugalia.

Rodica Gherasim: „Situatia nu e prea bună. Chiar in ultimii ani a inceput sa schiopateze mai mult. Unii conationali de ai nostri au ramas intr-adevar fara locuri de muncă. Multi se afla in timpul de faţă inscrisi la bursa muncii [șomaj; n.red.]. Chiar zilele astea am intalnit o familie, o doamna avea niste ore de curatenie, si multe doamne i-au redus orele de curatenie, si sotul avea niste ore la constructie. Si firma a dat faliment, sotul a ramas la bursa muncii si evident ca avind de platit chirie, sustinerea familiei s.a.m.d, sarmanii intra intr-un pesimism enorm, care uneori duce la tragedii.”

Europa Liberă: In cele mai dese cazuri ei ce fac, cum se descurca?

Rodica Gherasim:
„Pleaca foarte multi in tara ca sa obtina cetatenie, si pleaca foarte multi peste hotare, in Spania, SUA, Canada, Germania...”

Europa Liberă: De pe urma crizei care au fost domeniile cele mai grav afectate?

Rodica Gherasim:
„Constructia civilă, totusi.”

Europa Liberă: Practic, acolo unde lucreaza cei mai multi moldoveni.

Rodica Gherasim:
„Da, marea majoritate sunt pe şantiere.”

Europa Liberă: Au incercat sa se recalifice?

Rodica Gherasim:
„Da, sa stiti ca conationalii nostri sunt unii dintre cei mai descurcareti, uneori chiar ma si mindresc. Multi incearca sa-si legalizeze studiile aici si incearca astfel sa-si gaseasca echivalenta si incadrarea in locul muncii in conformitate cu profesia.”
Marea problemă din cauza căreia nu se întorc este că se tem de locurile de muncă, de salariile mici din ţară, prețurile exorbitante la apartamente.


Europa Liberă: Intorcindu-ne la criza economica din Portugalia, produsele alimentare s-au scumpit? Preturile sar in sus?

Rodica Gherasim:
„Drastic. Oamenii sunt indignati, fac foarte multe greve. Aici este un mijloc de transport, trece peste un riu cu catamaranele. Ieri au facut greva lucratorii de la catamarane, astazi fac greva lucratorii de la metrou, maine fac greva lucratorii de la trenuri si asa consecutiv in fiecare zi se face greva intr-un anumit sector. Sunt foarte speriati de viata de maine. Nimeni nu stie ce-i asteapta maine. Si chiar cand vorbesti cu un simplu portughez pe strada, asa, merge abatut si nu vede nicio iesire din situatie deocamdata din pacate.”

La Lisabona
Europa Liberă: Nici situatia politica nu straluceşte in Portugalia. Ieri si-a dat demisia premierul. Cei mai multi dintre moldoveni inteleg gravitatea crizei politice?

Rodica Gherasim:
„O inteleg, dar din pacate nu putem face nimic. In ultimii 30 de ani, cum se exprima chiar si portughezii, cei care au guvernat au dus tara la criza in care se afla in momentul de faţă. In fata mea este un articol din partea unui cetatean portughez, care isi exprima indignarea, spunind ca Portugalia in timpul de faţa datoreaza peste 125 de milioane de euro si se intreaba cum se gindeste urmatorul prim-ministru care o sa vina, de unde va lua banii aceştia ca sa intoarca datoriile?”

Europa Liberă: Pentru astfel de situatii ii bate cumva gindul pe moldoveni sa se intoarca acasa?

Rodica Gherasim:
Da. Totusi inca isi mai mentin speranta, sarmanica cutie a Pandorei a ramas ultima, si totusi mai mentinem speranta sa ne mai intoarcem si noi la tarisoara noastră, la radacini, pentru ca, cum n-ai da, dar tot acolo te tragi, de unde ai venit, de unde-ti este tara, neamul. Asa ne-am nascut noi, mai atasati de patrie, de tot ce ne este mai sfint, mai scump. Multi dintre conationalii nostri, marea problema din cauza careia nu se intorc este ca se tem de locurile de munca, de salariile mici din ţară, preturile exorbitante la apartamente.
XS
SM
MD
LG