Linkuri accesibilitate

Leonid Kuchma neagă vreo responsabilitate în uciderea ziaristului Gheorghi Gongadze


 Leonid Kuchma
Leonid Kuchma

Opoziţia din Parlament vede în anchetă mai degrabă o încercare a regimului Ianukovici să spele numele lui Kuchma.


Fostul preşedinte al Ucrainei Leonid Kuchma a declarat, din nou, că nu a fost implicat, în nici un fel, în uciderea jurnalistului Gheorghi Gongadze în 2000. Declaraţia lui Kuchma urmează la o zi după ce Procuratura a anunţat că a deschis o anchetă penală împotriva fostului preşedinte în legătură cu uciderea jurnalistului de investigaţie Gheorghi Gongadze. Ileana Giurchescu are detalii.

Decizia Procuraturii a fost o surpriză. Reacţia lui Kuchma, nu. Ieşind de la Procuratură, Kuchma a declarat că este pregătit să treacă prin purgatoriu ca să-şi dovedească inocenţa. Marţi, Procuratura a anunţat deschiderea anchetei împotriva lui Kuchma, astăzi în vârstă de 72 de ani.

Adjunctul procurorului şef, Renat Kuzmin a pecizat că Leonid Kuchma este bănuit de abuz de putere şi de încălcarea legii prin faptul că ar fi dat ordine ilegale, cu rezultatul că un ziarist a fost ucis. Kuzmin a mai declarat că ancheta se va încheia repede şi că pe perioada investigaţiei, Kuchma nu are dreptul să părăsească ţara.

Gongadze conducea o publicaţie pe internet, foarte critică la adresa lui Kuchma. În 2000 a fost răpit şi ucis. Corpul lui decapitat şi ars a fost găsit într-o pădure din apropiere de Kiev, la mai mult de o lună de la dispariţia jurnalistului.

Kuchma a respins mereu orice responsabilitatea deşi există înregistrarea unei voci, care seamănă cu a lui, şi care cere „să se facă ceva” cu jurnalistul incomod. Autenticitatea imprimării nu a fost niciodată dovedită dar, acum, Procuratura a declarat că vor fi acceptate ca dovezi în anchetă.

Într-un comentariu pe Internet, soția lui Gongadze a salutat decizia Procuraturii, afirmând că speră ca de data asta ancheta să se încheie cu succes. Pe de altă parte, un avocat al familiei Gongadze a declarat că ancheta vine prea târziu şi nu are şanse să scoată la iveală noi informaţii.

Acelaşi scepticism în rândul opoziţiei din Parlament, care vede în anchetă mai degrabă o încercare a regimului Ianukovici să spele numele lui Kuchma. Alexander Zhyr a condus comisia parlamentară care a investigat cazul Gongadze şi crede că acum avem mai de grabă de a face cu o manevră politică. La sfîrşit, toată vina va fi pusă pe fostul ministru de interne Kravcenko.

Anul trecut, Procuratura a afirmat că ordinul de ucidere a jurnalistului ar fi fost dat de ministrul de interne Iuri Kravcenko. Numai că acesta a murit deja în 2005, se pare că s-a sinucis. Până acum, doi ofiţeri ai ministerului de interne sunt în închisoare în legătură cu uciderea lui Gongadze. Persoane acuzată că l-a decapitat pe ziarist, generalul de poliţie Alexi Pukach, aşteaptă să fie judecat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG