Linkuri accesibilitate

Politica bugetar-fiscală sub semnul întrebării


Mihai Manole: „ar trebui măcar dela orele 8 până la 17 membrii guvernului să nu fie membri de partid”.


Trecută cu succes prin executiv, politica bugetar-fiscală s-a împotmolit ieri în comisia de economie, buget şi finanţe a Parlamentului, iar asta a generat avertizări cu demisia guvernului şi nici o şedinţă ad-hoc a Alianţei nu a reuşit să calmeze spiritele. Discutăm în această dimineaţă cu fostul ministru de finanţe, Mihai Manole, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, şi pe lângă FMI şi BM.

Europa Liberă: Bună dimineaţa, dle Manole. Cât de principială e chestiunea majorării accizelor la ţigări şi băuturile tari, aşa încât, cum se pare, i-ar putea certa cu totul pe membrii Alianţei?


Interviul matinal EL: cu Mihail Manole despre piedicile în calea unei politici bugetar-fiscale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:04 0:00
Link direct



Fostul ministru de finanțe Mihai Manole
Mihai Manole:
Eu cred că din ziua de ieri, când nu a fost votată în comisia economie, buget şi finanţe politica bugetar-fiscală, s-au mai limpezit puţin apele şi cred că nu ţigările sunt problema de bază. Dacă studiem atent proiectul documentului care a fost prezentat totuşi două lucruri apar în prim plan. Prima e extinderea surselor de venit impozabile prin estimarea indirectă, deci mă refer la modificările Codului Fiscal, aici sunt incluse atât persoanele juridice, cât şi fizice.

Cred că în cazul de faţă mai mult ar trebui să ne referim la acele persoane politice, acei parlamentari, persoane fizice care pot cădea sub incidenţa acestui articol. Cu atât mai mult că dacă noi nu putem administra un sistem impozabil bazat pe documente justificative, apar mari întrebări că ar putea administra fiscul, reieşind din nivelul de pregătire al angajaţilor, o nouă variantă. Iată aici cred că şi apar cele mai mari probleme.

Europa Liberă: Dar această politică de impozitare indirectă e prevăzută pentru 2012, nu?

Mihai Manole:
Da, dar vedeţi că modificările care se introduc acum în Codul Fiscal, Codul Fiscal practic este aplicabil pentru anul următor. De aceea eu înţeleg că trebuie pregătite şi alte documente care ar desfăşura drepturile, aplicarea acestora, dar deja apar unele neînţelegeri. Totuşi, asta nu justifică membrii Alianţei, pentru că practic toate partidele politice au fost prezente la negocierile când au fost propuse aceste modificări la misiunea FMI la începutul lunii februarie. Or, pe de o partre, vorbim de nivelul de profesionalism jos al membrilor care au participat acolo, deci, cum spune moldoveanul, s-au trezit mai târziu. Dar trebuie să înţelegeţi că aceasta ar putea crea un şir de probleme pentru persoane concrete.

Europa Liberă: Deci, este un interes politic până la urmă, în afara bugetului ca să zic aşa...

Mihai Manole:
Da. Pentru că în cazul când nu va fi votată politica bugetar-fiscală şi nu va fi votată legea bugetului, deci atunci tot ce a fost negociat cu misiunea FMI la începutul lunii februarie nu va da rezultatul scontat. Mă refer la faptul că atât o parte, mă refer la guvern, are unele angajamente care trebuie să fie adoptate până la o dată, asta ar fi începutul lunii aprilie, pentru că undeva în 8 aprilie Bordul de Directori ai FMI ar trebui să adopte decizia ca proiectul să fie transformat într-un document adoptat deja. Şi ca rezultat R. Moldova să beneficieze de acele surse externe pentru finanţarea deficitului bugetar. Şi nu numai deficitul bugetar, pentru că relaţiile cu FMI sunt foarte importante în general pentru disbursarea tuturor alocaţiilor străine, cele care au fost peste 1 miliard şi 600 de milioane stabilite în anul trecut. De aceea am spune aşa – riscurile ar putea fi foarte mari, pierderile pot fi tot foarte mari.

Europa Liberă: Fără această prevedere, care să pună începutul impozitării prin metode indirecte, care ar putea fi decizia FMI?

Mihai Manole:
El a fost negociat în pachet. Tot ceea ce a fost coordonat, acele concluzii care au fost trase, ele trebuie implementate. Dar pentru a aproba acel concept al politicii fiscale sau acele reforme care au fost, noi am utilizat undeva de la 3 la 4 ani. Deci este cam straniu că aşa un timp scurt. De exemplu, în proiect este prevăzut impozitarea veniturilor după hotare. Noi conştient atunci ne-am dezis de aceasta pentru că este foarte costisitor. Poate acum guvernul are alte posibilităţi, deci este mai bogat, are specialişti mai bine pregătiţi. În perioada ceea asta era un non-sens, nu era posibil. Da aici noi introducem în lege.

Poate că este argumentul, dar în rest sunt chestii foarte serioase şi eu, nu ştiu, poate nu aş fi absolut corect, dar mie mi se pare că situaţia în care noi am ajuns acum, cu economia pe consum, cu buget bazat pe impozitarea la import, ea tot a fost de cineva recomandată undeva cu 7-8 ani în urmă. De aceea trebuie să fim foarte atenţi în cazul de faţă. Dar încă o dată, grupul de lucru a lucrat, guvernul a adoptat decizia, de aceea este straniu că au apărut problemele începând cu structurile parlamentare.

Europa Liberă: De ce totuşi PD-ul insistă, dacă spuneţi că nu se negocieză?

Mihai Manole:
Nu că nu se renegociază, dar am pierde din timp. Că în cazul în care nu vor fi îndeplinite toate angajamentele care au fost asumate la începutul lunii februarie, pe data de 8 aprilie nu va fi pusă în discuţie la Bordul director al FMI această întrebare.

Europa Liberă: Şi Moldova nu va primi următoarea tranşă din credit... ?

Mihai Manole:
Da. Pentru că noi nu ne-am asumat. De aceea eu şi spun că ar fi trebuit atunci să apară discuţii. Dar de ce acum apar? Dumneavoastră imaginaţi-vă că noi avem persoane fizice care finanţează prin diferite fonduri mai multe evenimente decât bugetul public. Dar pentru mine de exemplu, dacă analizezi serios, deci, foarte dubioase sunt sursele de venit sau ele nu sunt transparente. Dar nouă ne place, noi nu intrăm în esenţă. Dar asta este o chestiune foarte serioasă. Şi în primul rând cine ar pica? Dumneavoastră imaginaţi-vă că un om procură un X6 din bani împrumutaţi. Puteţi să vă imaginaţi acest lucru? Eu nu pot. Pentru că eu cred că el are şi un mod de viaţă pe care îl duce.... Dar iată estimarea indirectă, în unele cazuri dacă ar fi corect aplicată şi ar fi posibil de aplicat, ea ar putea crea unele dureri de cap. Nu trebuie să excludem faptul că după fiecare partid politic stau şi grupuri de oameni din business.

Europa Liberă: Credeţi că se va ajunge la demisia guvernului, cum a spus premierul, că va fi nevoit să-şi dea demisia pentru că nu mai are susţinerea politică?

Mihai Manole:
Da, dacă nu va fi votată această politică bugatar fiscală, nu va fi votat bugetul... Dar să vedem care vor fi evenimentele, să vedem ce se întâmplă. În luna aprilie ar trebui să fie indexate pensiile, dar eu cred că ar putea fi ultimul an cu indexarea pensiilor pentru că eu cred că pensionarii nu mai aşteaptă indexările. Eu cred că vor creşte pensiile numai în cazul în care va fi reformat sistemul de pensionare. De aceea, aici sunt chestiuni foarte importante. Şi multe, multe altele. Majorarea salariilor pedagogilor care a început într-o variantă, dar ea trebuie să fie asigurată cu surse constante de venit care astăzi ele, am spune aşa, dacă nu va fi această decizie, ele nu vor exista.

Europa Liberă: PCRM cu PLDM ar putea vota?

Mihai Manole:
Nu sunt convins că ar putea vota. Pentru că sunt şi în componenţa dumnealor... Eu chiar mă uitam la fotografia ceea a lor din Parlament şi acolo sunt practic toţi care sunt prezenţi acolo. Cu unele mici excepţii, tot ar fi afectaţi de aceste modificări şi ar fi foarte serios afectaţi.

Europa Liberă: Dacă proiectul guvernului nu e adoptat până la 8 aprilie, adică pana la şedinţa bordului de directori ai FMI, Moldova va rămâne fără următoarea tranşă de credit? Cât de grav este acest lucru?

Mihai Manole:
Eu cred că practic nici nu ar mai trebui să existe comentarii, pentru că atunci ar fi un haos total. Noi din noiembrie anul trecut, după alegerile parlamentare, practic nu am purces la discuţii, activităţi din aspect economic. Poate că argumentarea ar fi că pentru prima dată aveam acea coaliţie la nivel de executiv. Ceea ce nu este bine în opinia mea. Pentru că ar trebui măcar dela orele 8 până la 17 membrii guvernului să nu fie membri de partid, dar să fie pur şi simplu membri ai guvernului. Să lucreze pentru a îndeplini programa care a fost adoptată. Dar cu părere de rău vedeţi ce se întâmplă în jur.

Noi mai avem practic câteva guverne – avem opoziţie la nivel politic, în parlament, avem opoziţie în interiorul executivului care n-ar trebui să existe. De aceea este foarte complicat, foarte complicat... Şi câte o dată, deci, când analizezi totul ce se întâmplă, totuşi vedem că nu se cunoaşte legislaţia R. Moldova, nu se lucrează conform legislaţiei. Şi dacă nu va mai fi şi acest suport financiar, atunci comentariile aici nici nu trebuie să fie, pentru că ar putea să se întâmple lucruri foarte neplăcute pentru R. Moldova.

Europa Liberă: Dle Manole, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG