Linkuri accesibilitate

Șomerii intenționează să se sindicalizeze


Scopul Sindicatului Şomerilor este să protejeze social populația care nu lucrează, să ofere asistenţă.


În Republica Moldova un nou sindicat a anunţat că îşi incepe activitatea. Este vorba de un sindicat neobisnuit, care apara nu drepturile vreunei categorii de angajati, ci drepturile somerilor.

Pentru ca sindicatele existente nu sunt in stare sa apere drepturile angajaţilor, darăminte să apere drepturile celor care au rămas şomeri din cauza criziei, se impune aparitia unui sindicat nou, a declarat astazi liderul viitoarei formatiuni care revendica titulatura Sindicatul Popular al Şomerilor, Alexandr Reahovschi.

Alexandr Reahovschi spune ca scopul Sindicatului Şomerilor este sa protejeze social populatia care nu lucrează, sa ofere asistenţă şi să contribuie la ridicarea nivelului lor de trai. Iar categoriile de persoane care pot apela la ajutorul sindicatului nu sunt doar somerii propriu-zişi, ci si pensionari, invalizii, veteranii de luptă, studentii.

Vrea PSD să sindicalizeze șomerii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct


Un reprezentant al Organizatiei veteranilor din Moldova, Constantin Gonţa a spus ca sprijina creearea acestui sindicat pentru ca Moldova a devenit un stat cu o economie ruinata şi fără perspective. „Societatea noastra devine dezbinata de principiile politice nationale etc. Clasa politica se vede ca e satisfacuta de aceasta stare de lucruri, cunoscuta inca din antichitate: dezbină şi condu.”

Presedinta organizatiei ce intruneste familii cu multi copii, Iraida Gorea, una din fondatoarele Sindicatului Somerilor intentionează sa lanseze cu prioritate proiecte in beneficiul somerilor pe care se angajeaza sa le depuna la guvern dupa care sa obtina executarea acestora: „Toti oamenii care lucreaza sunt intruniti deja in sindicate, dar paturile social-vulnerabile sunt ale nimănui.”

Am discutat cu preşedintele Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din Moldova, Dumitru Ivanov care mi-a spus ca membrii unui sindicat trebuie, in primul rind, sa fie persoane angajate.

Dumitru Ivanov: „Nu exista alt mecanism decit un un sindicat si sindicalisti care platesc cotizatii de menbru, au un lider la nivel de ţară. In cadrul confederatiei niciodata n-au fost discutii despre Sindicatul Somerilor, ma tem numai sa nu aiba o conjunctura politica si nimic mai mult.”

Europa Liberă: Ca am inteles ca el e finanţat de Victor Şelin, care vine de la PSD.

Dumitru Ivanov: „Acest sindicat niciodata nu o sa-si exercite functiile. El o sa faca o zarva politica in favoarea partidului respectiv.”

Expertă la Centrul analitic independent Expert-Grup, Ana Popa spune ca Sindicatul Şomerilor din Moldova nu e unic in lume.

Ana Popa: „In unele tari exista asociatii ale somerilor care promovează interesele somerilor, cele care tine de beneficiul pentru somaj, mărimea lui, perioada pentru care acesta este acordat.”

Potrivit legii sindicatelor, membru de sindicat poate fi orice persoana, lucrator, somer, pensionar, student si altii, care se afla la evidenta intr-o organizatie sindicala primară. Legea nu obliga sindicatele sa aiba un anumit numar de membri sau o anumita reprezentanta in raioane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG