Linkuri accesibilitate

Primarul Chișinăului critic la adresa politicii fiscale a guvernului Filat


Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă a criticat guvernul afirmând că profită de pe urma deciziile partidului comuniştilor care, în perioda cât a fost la putere, a redus la maximum autonomia politică şi financiară a primăriilor.
În interviul matinal al Europei Libere, Chirtoacă a reproşat guvernului că nu a reintrodus taxa pe venit pentru firme, eliminată de comunişti, şi care a pricinuit o pierdere de 500 de milioane de lei anual în bugetul primăriei Chişinău.
Chirtoacă a declarat că numai datorită presiunilor FMI a reuşit să obţină de la guvern, anul acesta, dreptul de a majora cîteva taxe locale. Nu a obţinut însă şi dreptul de a stabili tipul de taxe locale pe care municipiul le va colecta.
Reacţionând la reproșul premierului Vlad Filat, că municipiul Chișinău ar trebui să fie furnizor şi nu consumator de la bugetul de stat, Chirtoacă a afirmată că 70% din veniturile oraului merg la bugetul central, capitalei revenindu-i numai 30 %.
Disputa dintre primărie şi guvern a fost provocată de proiectul de buget, aflat în discuţie, care prevede reducerea alocaţiilor de la bugetul central pentru municipiul Chişinău.
Dorin Chirtoacă şi-a reafirmat hotărîrea de a candida din nou la locul de primar şi a criticat decizia PLDM de a prezenta un candidat propriu, în locul unui candidat unic al AIE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG