Linkuri accesibilitate

23.03 - București: CNSAS şi cazul Priboi


La CNSAS
La CNSAS

CNSAS: „din analiza materialelor furnizate de SIE nu rezultă că Ristea Priboi a efectuat activităţi de poliţie politică”.


23 martie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati)

CNSAS şi cazul Priboi.

„Felul în care Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a ajuns la concluzia că preşedintele comisiei parlamentare pentru supravegherea SIE, Ristea Priboi nu a făcut poliţie politică în anii 1980-1989, este criticat chiar de unii membri ai colegiului. Dl Priboi, membru PDSR, a lucrat înainte de 1989 în activităţi specifice poliţiei politice, promovând în fosta direcţie de informaţii externe, DIE, până la funcţia de adjunct al serviciului care se ocupa de supravegherea Europei Libere”. [...]

Ristea Priboi a negat mereu că ar fi făcut poliţie politică, poziţie întărită acum de CNSAS, care a decis ieri că „din analiza materialelor furnizate de SIE nu rezultă că Ristea Priboi a efectuat activităţi de poliţie politică”.

Colegiul îşi ia o marjă de siguranţă când notează că nu a avut acces la dosarul lui Ristea Priboi, SIE invocând faptul că ar conţine documente secrete.

Andrei Pleşu, membru al colegiului a declarat însă Europei Libere că acest caz nu este încheiat: „Noi avem un protocol semnat cu deţinătorii de arhive din care rezultă că atunci când accesul la un documente este, din punct de vedere al legii discutabil, un membru de la noi şi unul de la ei se întrunesc într-o comisiei mixtă şi dezbat, cu documentul în faţă, situaţia. Dacă nu se ajunge la o concluzie, recurgem la medierea CSAT-ului. Prin urmare există o procedură care trebuie parcursă până la capăt.”

Legea de acces la propriul dosar şi deconspirare a poliţiei politice este foarte clară în acest punct, precizând că „nici o altă prevedere legală privitoare la regimul documentelor nu poate fi interpretată astfel încât să împiedice aplicarea prevederilor prezentei legi (articol 26)”.

Verdictul colegiului CNSAS în cazul Priboi este contestat şi de Horia Roman Patapievici, care insistă că nu SIE trebuie să decidă în ce măsură Ristea Priboi a făcut sau nu poliţie politică: „Cred că colegii mai s-au grăbit, trebuia continuată investigaţia, formată o comisiei mixtă ca să vedem care sunt documentele...”

Cazul Priboi a fost tranşat de Colegiul CNSAS în absenţa lui Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici şi în pofida protestelor lui Mircea Dinescu.
XS
SM
MD
LG