Linkuri accesibilitate

Dispută Medvedev - Putin în dosarul libian


Votkinsk: Vladimir Putin compară rezoluția ONU privind Libia cu un apel la o nouă cruciadă
Votkinsk: Vladimir Putin compară rezoluția ONU privind Libia cu un apel la o nouă cruciadă

Putin compară intervenția internațională în Libia cu o cruciadă în ziua sosirii la St Petersburg a ministrului american al apărării Robert Gates.


Chiar în ziua când ministrul american al apărării, Robert Gates, a sosit în vizită în Rusia, premierul Vladimir Putin şi-a înteţit criticile la adresa intervenţiei internaţionale din Libia. El a fost repede contrazis de nimeni altul decât de preşedintele Dmitry Medvedev.

Ministrul american al apărării Robert Gates a vizitat astăzi oraşul Sankt Petersburg, unde le-a spus ofiţerilor din marina militară rusă că Washingtonul şi Moscova au în secolul 21 inamici comuni, în primul rând terorismul.

Șeful Pentagonului Robert Gates la sosirea pe aeroportul din Sankt Petersburg
„Americanii şi ruşii ştiu că dacă una din ţări permite teroriştilor s-o slăbească pe cealaltă, până la urmă va avea însăşi de pierdut”, a spus Gates.

Agenţiile de presă observă însă că vizita în Rusia a şefului Pentagonului vine pe fondul unor noi diferenţe de opinii în privinţa unei evoluţii internaţionale majore: criza din Libia.

Chiar astăzi, în timp ce Robert Gates se afla în metropola de nord a Rusiei, în oraşul Votkinsk premierul Vladimir Putin critica intervenţia occidentală în Libia, spunând că amestecul în treburile interne ale altor ţări a devenit „o tendinţă” în politica externă a Statelor Unite.

Premierul rus a mai spus că rezoluţia ONU referitoare la Libia este „plină de defecte” şi că „permite orice, asemănându-se cu o chemare medievală la cruciadă”.

Remarcile lui Putin au fost însă imediat criticate de preşedintele Dmitry Medvedev, care a spus că folosirea termenului de cruciadă este inacceptabilă. Medvedev a spus că a vorbi despre conflicte între civilizaţii nu poate duce decât la înrăutăţirea situaţiei şi a insistat că de asta trebuie să ţinem cont „cu toţii”.

Agenţia AFP scrie că aceste critici adresate lui Putin marchează cea mai serioasă dispută publică între cei doi lideri de la Kremlin. Iar unii analişti cred că atunci când judecăm poziţia reală a Rusiei faţă de ce se întâmplă în Libia, trebuie să-l ascultăm pe Medvedev, nu pe Putin.

Un cunoscut expert de la Moscova scrie că la o privire mai atentă, criza libiană demonstrează printre altele cât de mult au progresat relaţiile americano-ruse. Într-un articol din „Moscow Times”, Dmitry Trenin, directorul centrului Carnegie de la Moscova, crede că gestul cu adevărat important al ruşilor a fost că s-au abţinut de la vot în Consiliul de Securitate ONU, în loc să torpileze rezoluţia libiană folosindu-şi dreptul de veto. O mare diferenţă, crede Trenin, faţă de atitudinea Moscovei în timpul intervenţiilor din Serbia sau Irak.

„În esenţă Kremlinul a renunţat la politica de a respinge la ONU tot ce nu-i place, preferând să se concentreze asupra intereselor sale cu adevărat importante”, scrie Trenin, adăugând imediat că în prezent „Libia nu se numără printre ele”.

În opinia lui Trenin, meritul pentru această schimbare revine şi preşedintelui Barack Obama, pe care ruşii îl percep cu totul altfel decât pe predecesorii săi. „Obama este un preşedinte cu care ruşii pot lucra. Nu este nici arogant, nici iritant. Nu vrea să remodeleze Rusia după modelul Occidentului sau s-o înconjoare cu un cerc de state clientelare pro-americane”, scrie Trenin.

Analistul moscovit mai observă că „pentru prima oară de la începutul anilor 1990, Rusia are ceva care seamănă cu o agendă politică externă pozitivă. La baza ei se află nevoia urgentă a Rusiei de modernizare tehnologică, pe care nu şi-o poate împlini fără relaţii bune cu Uniunea Europeană şi cu Statele Unite. În prezent liderii ruşi nu par deloc dispuşi să se certe tocmai cu ţările de care vor să se apropie”.

Dmitry Trenin completează însă acest tablou optimist cu un semn de întrebare: „Ce se va întâmpla dacă Statele Unite vor decide să intervină în Iran, ca în Libia, ca să ajute poporul să dărâme tirania? Văzut de la Moscova, Iranul este cu siguranţă mai aproape de casă decât Libia”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG