Linkuri accesibilitate

Nouă avarie la reactorul numărul 3 de la Fukushima


Trombe de fum la reactorul nr.3
Trombe de fum la reactorul nr.3

Anterior inginerii japonezi reuşiseră să instaleze o pompă de răcire la unul dintre cele șase reactoare.


Nori gri s-au ridicat astăzi deasupra a două reactoare nucleare la Fukushima, oprind temporar lucrările de restabilire a sistemelor de răcire la centrala japoneză şi lichidare a scurgerilor radioactive.

Echipele de salvare încearcă de aproape 10 zile să restabilească controlul la centrala avariată de cutremurul de pământ de pe 11 martie, dar lucrările sunt mereu întrerupte de noi incidente. Inginerii japonezi reuşiseră să instaleze cablurile electrice la toate cele şase reactoare de la Fukushima şi o pompă de răcire la unul dintre ele, când au apărut norii de fum.

Purtătorul de cuvânt al companiei electrice de la Tokyo a spus că echipele de intervenţie au fost retrase iar lucrările oprite după ce au apărut primele semnale aproape de ora patru după amiază la reactorul numărul trei.

Acesta reactor funcţiona pe bază de plutoniu, un material radioactiv mai periculos decât uraniul de la celelalte cinci.

După cutremurul şi valurile ţunami de pe 11 martie, mai multe reactoare au trecut prin explozii şi incendii, iar pericolul principal este ca reactoarele să se topească permiţând scurgeri radioactive
masive.

Urme de radiaţie au fost găsite deja în legumele din regiune şi unele surse de apă. Autorităţile japoneze susţin că nivelul este scăzut şi nu reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano a chemat populaţia să nu exagereze pericolul, spunându-le japonezilor că nu se vor îmbolnăvi nici dacă mănâncă de mai multe ori legume contaminate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus însă că radiaţia descoperită în alimente este mai periculoasă decât se credea. China, principalul partener comercial al Japoniei, a introdus controale speciale pentru toate produsele alimentare importate din Japonia.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Yukiya Amano, el însuşi japonez, a spus că există „semne pozitive” pentru redresarea situaţiei de la Fukushima. Dar criza încă nu a fost depăşită şi rămâne încă foarte serioasă, a spus Amano. El a felicitat echipele de intervenţie şi autorităţile japoneze pentru efortul depus, arătându-se convins că centrala va fi stabilizată. O lecţie evidentă a crizei, a mai spus el, este că rolul agenţiei ONU în privinţa siguranţei nucleare şi căile de intervenţie internaţională în avarii asemănătoare trebuie revizuite şi îmbunătăţite.

Dezastrul nuclear de la Fukushima a aruncat un con de umbră asupra suferinţelor cauzate de cutremur şi valurile ţunami pe întreaga coastă nord-estică. Poliţia estimează că numărul morţilor va trece de 18 mii. Peste 8,600 de decese au fost confirmate deja, aproximativ 12,800 de oameni sunt daţi dispăruţi iar aproape jumătate de milion au rămas fără locuinţe. Banca Mondială a estimat că reconstrucţia zonelor afectate va costa până la 235 de miliarde de dolari.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG