Linkuri accesibilitate

21.03 - Chișinău: Convorbirile delegației ruse la Chișinău și Tiraspol


Vl. Voronin: există posibilităţi reale de a depăşi perioada de stagnare şi de a revigora procesul de negocieri cu Tiraspolul.


21 martie 2001

Ora Moldovei.

Convorbirile delegației ruse la Chișinău și Tiraspol.

Dan Ionescu: Delegaţia rusă, condusă de Boris Pastuhov, a purtat astăzi discuţii atât cu liderul comunist, Vladimir Voronin, cât şi cu liderii separatişti de la Tiraspol. Lina Grâu are amănunte.

Întrevederea vicepreşedintelui comisiei de stat a Federaţiei Ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Boris Pastuhov, cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a început astăzi cu o oră mai devreme, decât prevedea programul oficial, cu o întrevedere în doi. Potrivit lui Boris Pastuhov, la întrevedere, care a durat peste o oră şi jumătate, liderul comunist a expus viziunea sa asupra reglementării conflictului transnistrean şi a formulat un şir de propuneri concrete în acest sens. Iată ce ne-a declarat Boris Pastuhov după această întrevedere.

Boris Pastuhov: „Suntem optimişti. În cadrul discuţiilor pe care le-am purtat cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, mi s-a creat impresia, că există intenţia nu doar de a obţine un progres în reglementare, dar şi un şir de propuneri serioase, constructive, care la timpul lor vor fi făcute publice şi ne vor ajuta să ajungem la rezultatul, pe care ni-l dorim cu toţii.”

Întrebat ce propuneri constructive au adus cu ei membrii comisiei Primakov, Boris Pastuhov a spus, că acestea sunt expuse în binecunoscutul proiect de document, propus de comisia rusă. Amintim, că proiectul Primakov conţine prevederi, care presupun federaţizarea Republicii Moldova şi a fost criticat atât de comunitatea internaţională, cât şi de negociatorii moldoveni, care au dat asigurări, că Moldova nu va accepta niciodată federalizarea teritoriului său.

Într-un comunicat al Serviciului de presă al Parlamentului, se menţionează, că la întrevederea cu oficialul rus, Vladimir Voronin a declarat, că după constituirea la Chişinău a unei majorităţi parlamentare, există posibilităţi reale de a depăşi perioada de stagnare şi de a revigora procesul de negocieri cu Tiraspolul. Voronin a subliniat, că grupul parlamentar al comuniştilor va negocia activ cu partea transnistreană. În opinia sa, până în prezent s-a acordat prea multă atenţie unor aspecte formale, cum ar fi găsirea unor definiţii pentru statutul Transnistriei, lăsându-se în umbră esenţa problemei.

Pastuhov a dat asigurări, că Federaţia Rusă este dispusă să contribuie activ la reglementarea conflictului. O dovadă în acest sens va fi şi vizita lui Evgheni Primakov la Chişinău, care va avea loc imediat după inaugurarea viitorului preşedinte al Republicii Moldova.

În după amiaza zilei delegaţia rusă a avut întrevederi cu liderii nerecunoscutei republicii transnistrene. La aceste discuţii nu a participat preşedintele republicii moldovene nistrene, Igor Smirnov, care este plecat într-o deplasare.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu:
Corespondenta noastră ne-a mai relatat de la Tiraspol, că Boris Pastuhov a avut întrevederi separate cu preşedintele sovietului suprem, Grigore Maracuţă, şi cu pretinsul ministru de externe, Valeri Liţcai. După aceasta a mai avut loc o întrunire neplanificată la nivel de experţi, la care au participat pe lângă Liţcai, ambasadorii Rusiei şi Ucrainei la Chişinău, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, şeful comisiei de stat a Republicii Moldova pentru soluţionarea conflictului, precum şi reprezentantul Portugaliei la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

La încheierea acestei reuniuni, Pastuhov a apreciat, că diferendul transnistrean, în opinia sa, poate fi soluţionat într-o lună, o lună şi jumătate. Dacă nu se va face acest lucru, a precizat el, negocierile vor fi tergiversate ca şi până acum, ani de zile. Oficialul rus a criticat dur autorităţile transnistrene pentru poziţia rigidă, pe care au adoptat-o la tratatative şi pentru nedorinţa de a purta un dialog constructiv. Întrebat în acest context, cine este interesat în tergiversarea negocierilor, Pastuhov a răspuns: „acei politicieni, care văd războiul ca pe o pradă şi cărora fiecare zi de situaţie incetă le aduce bani în buzunar. Rusia s-a săturat de prostia şi incompetenţa acestor politicieni”.

Declaraţii au făcut astăzi şi preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Grigore Maracuţă. El a spus, că reprezentanţii Transnistriei nu intenţionează să participe la preconizata reuniune de la Bratislava, din 27-29 martie, deoarece nu au fost împuterniciţi de liderul administraţiei, Igor Smirnov, care aşteaptă mai întâi inaugurarea în funcţie a noului preşedinte al Republicii Moldova.

Cu referire la această problemă, şeful Misiunii OSCE la Chişinău, Wiliam Hill, a declarat că există, totuşi, un acord de principiu în privinţa participării la reuniunea de la Bratislava, urmând a fi precizată doar data desfăşurării acesteia.
XS
SM
MD
LG