Linkuri accesibilitate

Intervenția militară anti-Gaddafi în prima zi


Nicolas Sarkozy: „Uşile diplomaţiei vor fi din nou deschise în momentul în care Gaddafi pune capăt violenţei.”


Forţe europene şi americane participa la misiunea de a impune asupra Libiei, zona de interdicţie de survol, aprobată de Consiliul de Securitate ONU. Măsura este gândită să protejeze populaţia civilă, ameninţată de armate care i-a rămas loială colonelului Gaddafi.

Intervenţia militară a începul sîmbătă, când ministerul francez al apărării a anunţat că în jur de 20 de avioane militare se află deasupra Libiei. Între timp, premierul britanic David Cameron a confirmat că şi avioane de luptă britanice sunt în acţiune. Iar de pe vase şi submarine americane din Marea Mediterană au fost lansate peste 100 de rachete Tomahawk. Prima fază a acestei intervenţii, au precizat oficiali americani şi europene, este de a neutraliza apărarea aeriană libiană.

Cum era de aşteptat, liderul libian Gaddafi a reafirmat că nu va capitula, că va înarma toată populaţia civilă pentru a lupta împotriva unei intervenţii cu caracter „colonial”. Într-un discurs radio difuzat nu se ştie de unde, Gaddafi a declarat că a venit momentul ca fiecare libian să lupte pentru independența, onoarea şi unitatea Libiei. Gaddafi a mai declarat că 48 de persoane au fost ucise şi 150 rănite de la lansarea ofensivei occidentale. Dar informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Decizia ţărilor occidentale de a interveni pentru a impune respectarea rezoluţiei ONU a fost luată sâmbătă, la Paris, unde a avut loc o reuniunea a ţărilor pregătite să intervină în Libia. Imediat după reuniune, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că intervenţia miliatară a început şi că ţările participante vor utiliza orice metodă pentru apăra forţele anti-guvernamentale din Bengazi, centrul opoziţiei anti-Gaddafi.

Preşedintele Sarkozy şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru revolta din Libia, pentru dorinţa libienilor de a schimba regimul: „Astăzi, intervenim în Libia, in baza rezoluţiei ONU, împreună cu aliaţii noştri pentru a apăra populaţia civilă..., pentru a le da libienilor posibilitatea de a-şi alege viitorul. [...] Uşile diplomaţiei vor fi din nou deschise în momentul în care Gaddafi pune capăt violenţei.”

Tot la Paris, secretarul de stat american Hillary Clinton a anunţat că Statele Unite vor sprijini, cu dotarea lor deosebită, eforturile aliaţilor europeni şi ale Canadei: „Vom sprijini o alianţă internaţională decisă să impună respectarea rezoluţiei ONU” - a precizat Hillary Clinton la o conferinţă de presă, unde a confirmat că avioane militare franceze sunt deja în misiune peste Libia.

La rândul său, preşedintele Barack Obama a precizat că este vorba de o „operaţiune limitată” a forţelor americane şi a ţinut să precizeze că trupe americane nu vor intra în Libia.
Obama a declarat că nimeni nu poate să stea fără să facă nimic, când un guvern îşi ameninţă proprii cetățeni. Astfel de ameninţări au consecinţe, a continuat Obama, iar voinţa comunitaţii internaţionale trebuie impusă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG