Linkuri accesibilitate

20.03 - Chișinău: Sesiunea inaugurală a Parlamentului


Prima dată în istoria R. Moldova o femeie, Eugenia Ostapciuc, ocupă una dintre cele trei funcţii importante în stat, ca președintă a Parlamentului.


20 martie 2001

Ora Moldovei.

Sesiunea inaugurală a Parlamentului.

Dan Ionescu: În sesiunea sa inaugurală, noul Parlament a reuşit să-şi aleagă structurile de conducere. Acest pas absolut firesc a scos, însă, la iveală şi cele dintâi tensiuni între cele trei fracţiuni ale Legislativului. Relatează Eleonora Lisnic.

În funcţia de preşedinte al Parlamentului a fost aleasă, prin vot secret, Eugenia Ostapciuc din Partidul Comuniştilor. Astfel, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova o femeie va ocupa una dintre cele trei funcţii importante în stat. De asemenea, în premieră preşedintele Parlamentului a trebuit ales dintre două femei, pentru că cel de-al doilea candidat a fost Lidia Guţu, vicepremier în exerciţiu şi deputat al Alianţei „Braghiş”. Cel de-al treilea grup parlamentar, al Partidului Popular Creştin-Democrat, nu a avansat nici un candidat la şefia organului legislativ. Eugenia Ostapciuc a fost aleasă cu 72 de voturi, iar pentru Lidia Guţu au votat 14 parlamentari. La votare au participat toţi cei 98 de parlamentari, prezenţi la şedinţa de astăzi, dar 12 buletine de vot au fost declarate nevalabile.

Preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc: „Cele trei pietre unghiulare, dacă le putem numi aşa - eficienţa, controlul şi darea de seamă, în concepţia mea au menirea să devină acel fundament al activităţii Parlamentului, pe care e posibil să fie construită carcasa legislativă importantă a renaşterii Moldovei. Dar în acest proces de făurire multe vor depinde şi de faptul, cât de coordonat şi cât de eficient va activa corpul nostru de deputaţi. Anume lipsa de coordonare, dar mai precis confruntarea fracţiunilor şi grupurilor de deputaţi a devenit tradiţional pentru organul nostru legislativ.”

Tot astăzi, dar prin vot deschis, au fost aleşi doi vicepreşedinţi ai Parlamentului. Ei sunt comunistul Vadim Mişin, care a exercitat aceeaşi funcţie în Legislativul trecut, şi Mihai Camerzan, deputat din partea Alianţei „Braghiş”. Ambii au fost aleşi cu voturile favorabile, exprimate de 70 de comunişti, în timp ce deputaţii PPCD, 11 la număr, au votat împotrivă. Deputaţii Alianţei „Braghiş”, inclusiv Camerzan ales vicepreşedinte, nu se aflau în sala de şedinţe în timpul acestei votări, pentru că purtau consultări în cadrul grupului lor parlamentar.

Mai mulţi deputaţi afirmă, că premierul în exerciţiu, Dumitru Braghiş, şi-ar fi dorit să ocupe el funcţia de vicepreşedinte, dar deputaţii comunişti l-au preferat pe Mihai Camerzan. Candidatura domnului Camerzan a fost anunţată de preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc. Deputaţii au decis, că biroul permanent al Parlamentului va avea 11 membri. Cei trei deputaţi din conducerea forului, plus alţii opt. În biroul permanent, Alianţa „Braghiş” va avea trei reprezentanţi, doi deocamdată neanunţaţi, iar Partidul Popular Creştin-Democrat un singur reprezentant, liderul acestei formaţiuni, Iurie Roşca.

Aşa cum premierul Dumitru Braghiş a lipsit către finalul şedinţei, Guvernul nu şi-a prezentat raportul asupra activităţii şi nici nu şi-a prezentat de la tribuna Legislativului. Oricum, Parlamentul a aprobat o decizie, prin care acceptă demisia Guvernului Braghiş şi dispune continuarea activităţii acestuia până la formarea noului Cabinet.

Tot astăzi Parlamentul a stabilit data alegerii şefului statului. Preşedintele Repulicii Moldova va fi ales la 4 aprilie. De asemenea a fost votată componenţa comisiei parlamentare speciale, care se va ocupa de pregătirea şi desfăşurarea alegerilor preşedintelui Republicii Moldova.

La prima parte a şedinţei de astăzi a fost prezent preşedintele Petru Lucinschi. Cu ocazia primei şedinţe a forului legislativ nou ales, şeful statului în exerciţiu a ţinut un discurs.

Petru Lucinschi: „După multe dezbateri şi lupte politice s-a ajuns, în sfârşit, la rezolvarea uneia dintre cele mai complicate probleme, care ne-a frământat pe toţi în ultimii ani: cui aparţine puterea în Republica Moldova? Cine conduce ţara? Cine poartă răspundere concretă pentru soarta oamenilor? Acum răspunsul este clar. Avem partid de guvernământ, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, avem o majoritate parlamentară, o majoritate parlamentară constituţională, avem posibilitatea de a alege preşedintele ţării şi de a confirma un guvern de către această majoritate parlamentară.”

Prima şedinţă a Parlamentului de legislatura a 15-cea, până la momentul alegerii preşedintelui Parlamentului, a fost condusă de cel mai în vârstă deputat, prezent la şedinţă – Dumitru Zidu, în vârstă de 69 de ani, ales pe listele Alianţei „Braghiş”. În deschiderea şedinţei, după intonarea imnului de stat, Dumitru Zidu, conform tradiţiei, a ţinut un discurs.

Dumitru Zidu: „Poporul aşteaptă schimbări esenţiale în toate domeniile vieţii publice. Cetăţenii au votat pentru noi, sperând că vor reanima întreprinderile industriale şi vom crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea sectorului agrar. Agenţii economici aşteaptă reducerea presiunii fiscale, pedagogii şi medicii, oamenii de artă şi cultură, toţi bugetarii speră majorarea salariilor. Bătrânii aşteaptă cu mare nerăbdare majorarea pensiilor. Trebuie să lichidăm deformările, care au avut loc în toate sectoarele sferei sociale.”

La şedinţă preşedintele Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, a prezentat raportul despre rezultatele alegerilor parlamentare şi validarea mandatelor celor 101 de deputaţi. La şedinţa de astăzi au participat 98 de deputaţi. Reamintim că grupul parlamentar al comuniştilor deţine 71 de mandate, Alianţa „Braghiş” 19, iar Partidul Popular Creştin-Democrat 11 mandate.

Din Chişinău, Eleonara Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG