Linkuri accesibilitate

Aviația comunității internaționale intervine în Libia


Avion de vînătoare canadian aterizînd în Sicilia
Avion de vînătoare canadian aterizînd în Sicilia

Mai multe avioane franceze de recunoaștere au început survolarea Libiei.

Președintele Franței Sarkozy a anunțat că aviația forțelor aliate a intervenit în spațiul aerian al Libiei pentru a împiedica trupele loaiale lui Muammar Gaddafi să atace orașul Benghazi, bastionul insurgenților libanezi.

Reuniunea de la Paris
Vorbind după o reuniune UE, SUA și a reprezentanților unor țări arabe, Sarkozy a declarat că comunitatea internațională intervine în Libia pentru a pune capăt nebuniei ucigașe a lui Gaddafi.

Din surse militare s-a relatat că mai multe avioane franceze de recunoaștere au început survolarea Libiei, iar avioane militare daneze și americane au aterizat la o serie de baze din Italia.

În cursul zilei s-a semnalat refugierea din Banghazi a mii de oameni după ce trupele guvernamentale au atacat periferia de vest a orașului. Toate cartierele orașului sunt supuse unor bombardamente de artilerie. Au fost semnalate două atacuri aeriene. Guvenul de la Tripoli susține că operează în auto-apărare și a susținut că nu încalcă armistițiul declarat vineri.

La 18 martie administrația americană a acuzat Tripoli că încalcă rezoluția ONU care cerea instituirea imediată a unui armistițiu în Libia.

Barack Obama
Președintele Obama a avertizat că Muammar Gaddafi se va confrunta cu acțiune militară internațională dacă nu-și retrage trupele de la Banghazi și din alte orașe. Obama a precizat că Statele Unite nu vor defășura trupe de uscat în Libia, iar aviația americană va avea ca misiune doar protejarea populației civile.
XS
SM
MD
LG