Linkuri accesibilitate

Gaddafi declară armistițiu după interdicția ONU de survol


Jubilație la Benghazi în urma rezoluției ONU
Jubilație la Benghazi în urma rezoluției ONU

Președintele Obama: Dacă regimul Gaddafi nu încetează acţiunile împotriva civilor, rezoluţia ONU va fi pusă în practică inclusiv prin acţiuni militare.

In cursul serii preşedintele american Barack Obama a discutat cu consilierii săi despre situaţia din Libia după ce autorităţile de la Tripoli au declarat armistiţiu unilateral ca urmare a deciziei de noaptea trecuta a Consiliului de Securitate ONU de a impune interdicţia de zbor asupra Libiei şi „toate acţiunile necesare” pentru apărarea civililor.

Preşedintele Obama a spus că nu trebuie să existe îndoileli în ceea ce priveşte intenţiile colonelului Gaddafi care a pornit acţiuni militare împotriva propriilor cetăţeni, acţiuni caracterizate drept „ nemiloase”, de preşedintele american. Barack Obama a repetat că liderul de la Tripoli şi cei care au comis atrocităţi împotriva civililor vor trebui traşi la răspundere.

„Împreună cu comunitatea internaţională Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a pune în practica rezoluţia Consiliului de Securitate ONU.
Dacă regimul Gaddafi nu încetează acţiunile împotriva civilor rezoluţia ONU va fi pusă în practică inclusiv prin acţiuni militare, dar Statele Unite nu vor desfăşura trupe terestre în Libia” – a mai spus Barak Obama.

Pozitia Statelor Unite a fost exprimată astazi şi de Hillary Clinton care a spus că aşteaptă să vadă retragerea trupelor loiale colonelului Gaddafi din zonele controlate de forţele anti guvernamentale şi că numai declaraţiile nu sunt suficiente. Doamna Clinton a mai declarat şi că ţelul comunităţii internaţionale este să vadă în primul rînd că violenţele împotriva civililor iau sfîrşit în aceasta ţară nord africană. Al doilea ţel ar fi ca liderul de la Tripoli să fie îndepărtat de la putere.

Uniunea Europeana a căzut de acord, în principiu să impună luni noi sancţiuni împotriva regimului de la Tripoli. Franţa – una dintre ţările care au pledat cel mai activ pentru interzicerea zborurilor deasupra Libiei – va organiza mîine la Paris o reuniune la care să participe reprezentanţi ai Uniunii Europene, Naţiunilor Unite şi Uniunii Africane pe tema situaţiei din Libia, a anunţat în aceasta seară coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton.

Franţa a spus şi ca este pregătită să declanşeze acţiuni împotriva Libiei chiar şi „în cîteva ore”. Operaţiunile militare pentru impunerea interdicţiei de zbor vor fi conduse de Marea Britanie, Franta şi Statele Unite, informeaza agenţiile internaţionale de presă.

Faptul că în Consiliul de securitate ONU Germania s-a abţinut de a vota in favoarea rezoluţiei care impune interdicţia de survol este văzut de unii analişti politici ca o nouă diviziune în cadrul Uniunii Europene. O speculaţie respinsă astăzi de Catherine Ashton. Ca si Hillary Clinton şi doamna Ashton a spus că aşteaptă să vadă masuri luate pe teren ca urmare a deciziei Consiliului de securitate ONU şi că declaraţia autorităţilor de la Tripoli că vor înceta ostilităţile nu este suficientă.

Italia a anunţat că sprijină cu toată tăria rezoluţia Consiliului de securitate ONU şi că îşi pune la dispoziţie bazele sale aviatice pentru eventuale operaţii militare aliate. Ministrul apărării de la Roma Ignazio La Rusa a spus că 7 din bazele aviatice sunt pregătite pentru a fi folosite in eventuale acţiuni împotriva regimului Gaddafi.

Agenţia Reuter notează că pînă la evenimentele din Libia, Italia a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai guvernului de la Tripoli şi cel mai mare importator de petrol din această ţară.

Malta, prin vocea premierului Lawrence Gonzi a spus că nu va permite folosirea bazelor sale militare pentru operaţiuni în Libia, dar va deschide aviaţiei militare din alte ţări spaţiul său aerian.

Pe de altă parte, agentia France Presse relatează că emisarul Naţiunilor Unite nu a ajuns la un acord cu autorităţile de la Tripoli despre cum să fie livrat ajutorul umanitar către civilii libieni şi citind surse din regiunea controlată de forţele anti Gaddafi scrie că acţiunile militare guvernamentale ar continua în ciuda declaraţiei de armistiţiu unilateral.
XS
SM
MD
LG