Linkuri accesibilitate

Succesul integrării romilor depinde 50% de ceea ce vor face romii înșiși


Altercații la Saint Etienne
Altercații la Saint Etienne

Eurodeputata PPE Livia Jaroka: Am propus ca UE să preia rolul de facilitator, iar statele din care provind romii migranți să acționeze conform cadrului legislativ UE.

Livia Jaroka are 37 de ani si este vicepresedinte al Comisiei pentru drepturile femeilor si egalitatii de gen din Parlamentul European. Pana sa devina europarlamentar, in 2004, preda engleza la o facultate din Ungaria. Are un master in politica si sociologie si un altul in antropologie sociala, cel din urma la University College Londra.

In cadrul grupului Partidului Popular European este directorul Programului pentru integrarea romilor iar aceasta responsabilitate are ca fundament nu doar faptul ca este singurul europarlamentar de etnie roma, dar si apartenenta sa la numeroase organisme care activeaza pentru integrarea acestei etnii intre care Board of Trustees of the Roma Education Fund si High Level Working Pary on the Roma Diplomacy Programme.

In 2006, Livia Jaroka a fost aleasa europarlamentarul anului pentru justitie si drepturi fundamentale.


Europa Libera: Doamna Jaroka, atunci cand scandalul expulzarilor din Franta a izbucnit, s-a pus reflectorul pe statele de cetatenie a romilor. Ati realizat un raport, votat de altfel sesiunea trecuta de Parlamentul European, care pune accent pe responsabilitatea Uniunii Europene.

Livia Jaroka: 50 % din succes sta in ceea ce vom face noi, romii. 10% in cadrul legislativ al Uniunii Europene, 20% in guvernele statelor membre iar inca 20 % in deciziile autoritilor locale. Vedeti, de fapt noua, romilor ne revine cea mai mare responsabilitate.

Europa Libera: Da, dar exista aceasta dimensiune mobila a romilor. Multi au o tara de origine, de cetatenie, dar nu traiesc in acea tara.

Livia Jaroka: Cred ca solutie pentru migratia la care asistam astazi, care este o migratie economica, pentru ca adevarul este ca doar 2% dintre romi sunt in miscare, 98% dintre ei raman in tarile de origine, unde sunt stabiliti de 7-800 de ani. Statele membre nu s-au dovenit capabile sa rezolve aceste probleme ale romilor. Asa incat am propus sa preia Uniunea Europeana rolul de a facilitator. Sigur, responsabilitatea, la nivelul cel mai de jos ramane la statele membre, cand vorbim de educatie, locuri de munca si locuinte. Prin urmare, statele membre vor actiona in acest cadru care va fi creat de UE.

Europa Libera: Bun, si supravegherea? Cine va supraveghea ce fac autoritatile din statele membre, de care UE este nemultumita pentru rezultatele de pana acum in integrarea romilor?

Livia Jaroka: Ramane in grija Comisiei Europene si, desigur, si societatea civila trebuie sa se implice mai mult in asta. Comisia va trebui sa fie mult mai atenta la fondurile care se folosesc. Pentru ca de multe ori sunt foarte multumiti de rapoartele frumoase si scrise in cuvinte mieroase pe care le primesc dar rezultatele sunt nule. Si contributia romilor trebuie sa fie mai consistenta.

Europa Libera: Aveti in vedere si o contributie a romilor bogati la ridicarea nivelului de trai al celor saraci?

Livia Jaroka: In jur de 30% dintre romi sunt integrati deja. Asa ca raportul meu se concentreaza pe cele 70 de procente cu probleme. Asa incat cred ca trebuie sa simta datori toti cei care au reusit sa ii ajute pe cei mai putini fericiti de soarta. Cred ca romii instariti au un rol urias in pregatirea unei noi generatii de lideri. Este nevoie urgenta de o schimbare de generatii la nivelul liderilor. Si pentru ca ma intrebati la un moment dat despre sanctiuni ce ar trebui aplicate statelor membre, cred ca mai intai trebuie implementata Directiva anti-rasism, care spune clar NU discriminarii, si cei care nu o respecta sa fie sanctionati.
XS
SM
MD
LG