Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc supraviețuiește pentru a 8-a oară


Moțiunea de cenzură împotriva noului Cod al Muncii nu obține o majoritate de voturi în parlament.

Guvernul roman a rezistat si la cea de-a opta motiune de cenzura, pe care opozitia a depus-o la noul Cod al Muncii, legea care defineste relatiile dintre patroni si angajati. Pina acum in Romania, această lege ii proteja excesiv pe angajati in defavoarea patronilor, de aceea marile centrale sindicale s-au opus cit au putut adoptarii noului Cod al Muncii, iar opozitia, in cautare de popularitate a incercat sa darime guvernul condus de premierul Emil Boc.

Codul Muncii va intra in vigoare deindata ce va fi promulgat de Presedintele Romaniei, desi liberalii si socialistii incearca sa blocheze legea si la Curtea Constitutionala. Principalele noutati ale Codului Muncii vizeaza munca la negru, care va fi pedepsita inclusiv cu inchisoare si amenzi penale. Aceste pedepse au fost marite, fiindca verificarile au scos la iveala ca din cele peste patru mii de companii monitorizate in primele 9 luni ale anului trecut, circa 1500 au fost gasite cu nereguli. Un calcul simplu arata ca de fapt o treime din firme folosesc intr-un fel sau altul munca la negru. O alta prevedere stabileste ca principal criteriu de evaluare performanta si prin contractul individual de munca se definesc clar obiectivele fiecarui angajat, dar si felul in care se vor face evaluarile ulterioare. Deasemena in cazul concedierilor colective, criteriile sociale se aplica in functie de performante, iar ceea ce ii deranjaza cel mai mult pe sindicalisti este introducerea contractului de munca pe durata determinata. Aceasta masura a fost aplicata de guvernul roman fiindca in interiorul Uniunii Europene, Romania este pe ultimul loc în ceea ce priveste ponderea contractelor de munca pe durata determinata din totalul contractelor de munca.

In acest fel Romania vrea sa flexibilizeze piata muncii si sa reduca somajul. Se incurajaza deci munca pe contracte cu termen scurt, ceea ce ar putea sa-i avantajeze atit pe patroni, cit si pe salariatii mobili. Pe de alta parte prin noul Cod al Muncii, Romania ii invita pe investitorii straini sa se uite mai cu atentie la piata autohtona si chiar la lista cu intreprinderi de privatizat.

Daca pina acum acesti investitori nu puteau sa-i dea afara pe angajatii societatilor pe le cumparau, decit cu riscul unor procese pe care nu puteau sa le cistige, acum, pe baza noului Cod al Muncii, vor putea face schimbarile pe care le doresc fara probleme.
XS
SM
MD
LG