Linkuri accesibilitate

Democrație simplificată pentru uzul celor cu tendințe autoritare (România liberă)


Transferul în PDL a dichotomiei existente în întreaga societate: pro și anti-Băsescu (22)

De ce se arata dispus presedintele Traian Basescu sa-si scurteze mandatul cu unu sau doi ani? - se intreaba mai multi comentatori de presa si formuleaza raspunsuri. “Vrea o democratie simplificata, pentru uzul celor cu tendinte autoritare” – scrie Mircea Kivu in Romania libera. In plus, presedintele ar avea si motive practice: cand parlamentarele sunt simultane cu prezidentialele, e suficient sa alegi o tema populara, cum este modificarea constitutiei, si vei stabili o agenda de campanie convenabila, care muta in plan secund temele inconfortabile. Mircea Kivu crede de asemenea ca avantajele decalarii celor doua scrutinuri nu au apucat sa se vada. Ele ar putea fi verificate abia in perioada 2012-2014, cand se profileaza o coabitare a presedintelui cu actuala opozitie. In principiu, in actualul sistem, cu mandat de 4 ani pentru parlament si guvern si respectiv 5 ani pentru presedinte, impartirea puterii ar trebui sa echilibreze scena politica, se mai arata in Romania libera.

Rezolvarea unor dileme constitutionale pe termen lung – de pilda daca e bine că Romania este o republica semiprezidentiala sau ar trebui sa devina una parlamentara – i-ar permite lui Traian Basescu o buna iesire din scena. N-ar mai risca esecul politic ci, dimpotriva, ar demonstra ca stapaneste arta negocierilor si ca “vrea sa inchida usa el insusi, inainte de a i se tranti in fata” – se spune in editorialul Romaniei libere.

Andreea Pora analizeaza in 22 un alt set de pozitii politice asumate de Basescu, si anume cele spuse la recenta reuniune a democrat-liberalilor. Presedintele si-a nominalizat explicit preferatul in alegerile pentru sefia partidului: Emil Boc. De unde si zvonurile ca acesta ar putea fi curand inlocuit din postul de prim ministru cu un independent, tocmai ca sa se poata concentra pe campania interna. Ar accepta insa PDL un premier independent? Pora sustine ca n-ar avea incotro. Partidul condus candva de Traian Basescu nu-si va putea asuma “circul respingerii propriului guvern”. Pe de alta parte, acest compromis inconfortabil va transfera in PDL matricea dichotomiei existente in intreaga societate: pro si anti-Basescu.
XS
SM
MD
LG