Linkuri accesibilitate

Fukushima: combaterea avariei cu armele disperării


Centrala de la Fukushima
Centrala de la Fukushima

La răcirea reactoarelor s-a recurs și la tunuri de apă.

Încercările Japoniei de a evita o catastrofă nucleară la centrala de al Fukushima sunt descrise acum de experţii drept „disperate” şi „improvizate” ceea ce nu înseamnă că nu ar putea da rezultatele sperate. După mai multe explozii şi incendii, 4 din cele 6 reactoare ale centralei sunt avariate. Întrebarea este cât de tare şi dacă mai poate fi evitată o reacţie în lanţ?

Astăzi s-a recurs la metode neortodoxe pentru a răci reactoarele. Secretarul general al guvernului Yukio Edano a anunţat că s-a apelat la elicoptere militare care au vărsat apă peste reactoare; totodată s-au folosit tunuri de apă, de felul celor care sunt folosite de pompieri sau de poliţie la demonstraţii.

Angajaţii centralei, pe de altă parte, încearcă să restabilească alimentarea cu electricitate, pentru a reporni pompele de răcire a reactoarelor. O tentativă periculoasă pentru că se pare că la ţunami, unele pompe au fost avariate. Pentru a le repara sau înlocui, cineva ar trebui să lucreze foarte aproape de sursa de iradiere.

Pentru moment, rezultatele nu sunt la nivelul aşteptărilor. Nivelul radiaţiilor nu a scăzut în jurul centralei.

Gregory Jaczko, şeful comisiei americane pentru controlul energiei nucleare, crede însă că autorităţile japoneze nu dau toate informaţiile. De exemplu, experţii lui sunt de părere că reactorul 4 a pierdut aproape toată apa. Ceea ce înseamnă că inima reactorului, creioanele nucleare s-ar fi putut topi. Parţial.

Pe de altă parte, un fizician nuclear, care lucrează ca voluntar într-o tabără de evacuaţi, din apropiere de Tokyo, a declarat că a văzut refugiaţi din apropiere de Fukushima şi că aceştia par să prezinte simptome de iradiere.

Muhammad Ajmal Khan povesteşte că a observat leziuni mici pe faţă sau corp, care indică o expunere la radiaţii puternice. De asemenea, unii evacuaţi au probleme cu ochii. Doctorii specialişti vor stabili în câteva zile dacă este vorba de urmări ale iradierii.

Don Milton, doctor specializat în medicină socială, a declarat pe de altă parte agenţiei AP că va dura câteva săptămâni până o să apară primele simptome serioase ale iradierii.

Între timp, creşte numărul confirmat al victimelor cutremurului şi valului ţunami de vineri: poliţia a anunţat că 14500 de persoane au decedat sau sunt date dispărute.
Toată atenţia se concentrează pe centrala nucleară: soarta zecilor de mii de refugiaţi , lipsiţi de apă şi de hrană, a trecut în planul al doilea. Iar în nord estul Japoniei, situaţia este complicată de ninsorile puternice care cad de ieri.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG