Linkuri accesibilitate

Cadru extern favorabil promovării intereselor naționale ale Moldovei


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Primele rezultate ale vizitei lui Joseph Biden se și văd: anumită moderație a discursului și o reconciliere la nivelul liderilor AIE.










Gheorghe Cojocaru: Orice vizită la înalt nivel își are costurile sale, prin urmare, este firesc că oamenii se întreabă cât a costat vizita vicepreședintelui american Joe Biden la Chișinău, deși nu aceasta ar trebui să fie principala chestiune care să focalizeze atenția opiniei publice.

Europa Liberă: Şi care, în opinia Dvs., ar trebui să fie această întrebare?

Gheorghe Cojocaru: Care va fi impactul acestei vizite, ce se va întâmpla în plan social-economic, politic, cum va evolua Republica Moldova pe planul relațiilor externe și, înainte de toate, în domeniul relațiilor cu Uniunea Europeană. Și aici ar trebui să facem o scurtă constatare: comentariile pe marginea acestei vizite a vicepreședintelui Statelor Unite sunt, în ansamblu, în culori optimiste sau moderat optimiste, cu excepția celor care provin din tabăra opoziției comuniste, care a fost ignorată sau a ignorat posibilitatea de a avea o întrevedere cu Joe Biden. Acest optimism al autorităților și al unor importante segmente ale societății civile este alimentat nu numai de faptul sosirii în premieră a unui înalt reprezentant american la Chișinău și de mesajul său de susținere puternică a democrației și reformelor în curs de derulare sau în fază de intenție, ci și de determinarea, nu doar în aparență, după cum se pare, a factorilor de decizie de a nu rata această oportunitate și deschidere oferită de Guvernul american.

Creșterea nivelului așteptărilor partenerilor externi de la Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct


Europa Liberă: Pe ce se bazează această impresie a Dvs. privind determinarea autorităților de a profita de susținerea din partea Statelor Unite?

Gheorghe Cojocaru: Pentru moment, această impresie rezultă din declarațiile liderilor Alianței pentru Integrare Europeană, care, practic, la unison, au susținut că vizita vicepreședintelui Biden este un punct important, istoric sau de cotitură pentru evoluțiile din Republica Moldova. Aș vrea să cred că distanța de la declarații la faptele reale va fi una cât mai scurtă și că acest elan reformator al autorităților nu numai că nu va pierde în intensitate, dar va deveni un angajament și se va solda cu rezultate palpabile în toate domeniile. Și primele rezultate după această vizită se pot deja vedea: o anumită moderație a discursului și o reconciliere la nivelul liderilor Alianței, care sper să nu fie o iluzie optică, și realizarea unor înțelegeri asupra partajării și promovării bugetului pentru anul în curs.

Europa Liberă: Cum vor evolua, în contextul acestei vizite, relațiile Republicii Moldova cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană în viitorul previzibil?

Gheorghe Cojocaru: Vizita vicepreședintelui american ar putea contribui la o „resetare” și a relațiilor Republicii Moldova și cu Statele Unite, și cu Uniunea Europeană. Este limpede, mai mult sau mai puțin, că după această vizită a crescut nu numai creditul de încredere, a crescut mult și nivelul așteptărilor din partea acestor doi actori ai scenei mondiale față de autoritățile de la Chișinău. Drept urmare, s-a format un cadru extern favorabil promovării intereselor naționale ale Republicii Moldova, ce ar trebui evaluat și valorificat cu maximă responsabilitate, ca o șansă promițătoare care ar fi păcat să fie ratată.
XS
SM
MD
LG