Linkuri accesibilitate

20.08.97 - Lucian Boia: Experiența comunistă se grefează pe tradiția istorică românească


„Am încercat să judec, să înțeleg ce se petrece în societatea românească în sensul timpului lung al istoriei...”


20 august 1997

Lucian Boia: „Experiența comunistă se grefează pe tradiția istorică românească”

Oameni, destine, istorie.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.

Invitatul emisiunii de astăzi este Lucian Boia, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. Prezență mai degrabă discretă în imaginea publică a vieții culturale din România, Lucian Boia este singurul istoric român ale cărui lucrări au fost tipărite în chip regulat în străinătate, în ultimii zece ani: în Franța, în Germania, în Statele Unite, în Spania, în Japonia chiar. Fondator și director al Centrului de Istorie a Imaginarului, înființat în 1993 la Universitatea din București, Lucian Boia a coordonat lucrarea în două volume Miturile comunismului românesc, lucrare ce a stârnit vii polemici.

De curând, profesorul Lucian Boia a publicat la editura Humaniats o carte intitulată Istorie și mit în conștiința românească, unde sînt analizate sistematic și într-un spirit critic lipsit de prejudecăți și oportunisme, mitificările deviate în mistificări ale istoriei naționale. O carte incitantă, o carte radicală, o carte ce va avea de înfruntat probabil riposta agresivă a celor care confundă încă istoria cu propaganda.

* (Textul integral al interviului a fost publicat în volumul M. Iorgulescu, Convorbiri la sfîrșit de secol, Editura Fundației Culturale Române, București, 2006, pp. 395-412).
XS
SM
MD
LG