Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu și know how-ul supraviețuirii (România liberă)


Editorialiștii continuă să discute implicațiile repoziționărilor din tabara puterii.

Motiunea de cenzura introdusa de opozitie pe tema codului muncii este aproape ignorata de comentatori in ziua votului. Paginile electronice ale ziarelor nu insista nici macar pe numarul mult mai mic al protestatarilor adunati in piata din apropierea Parlamentului. Ieri se vorbea despre 50.000 de sindicalisti, astazi s-au numarat cam 8000 in Piata Constitutiei (Evenimentul zilei da aceasta cifra).

Editorialistii continua insa sa discute implicatiile repozitionarilor din tabara puterii. Pregatindu-se de alegeri, Partidul Democrat Liberal a aflat clar aseara pe cine sustine la sefia partidului presedintele Traian Basescu: pe premierul Emil Boc, dar, arata Laurentiu Mihu in Romania libera, discursul de la TVR mai contine un mesaj important: acela ca, desi nu-l iubeste pe Vasile Blaga – favoritul la presedintia PDL – nu-si va lua mainile de pe partid, va continua sa-l remorcheze cumva. “Seful statului – scrie Laurentiu Mihu – vine cu un know-how unic de a supravietui si de a-si adjudeca victoria in cele mai vitrege conditii si are capacitatea neegalata de a se desparti intr-un mod eficient de oameni si de idei, in functie de interesul strategic”. Asa ar trebui interpretata distantarea sa neasteptata de reformistii Cristian Preda si Monica Macovei. Temporara, pana se trece puntea – se precizeaza in editorialul Romaniei libere.

Acelasi ziar pune in pagina cu tot cu reactii politice incidentul de ieri de la Miercurea-Ciuc, unde liderul organizatiei maghiare Garda Secuiasca a spanzurat in piata publica un manechin reprezentandu-l pe Avram Iancu. Mascarada si spectacol sunt cuvintele cu care definesc autorii grupajului cele intamplate, puse la cale de ziua maghiarilor de pretutindeni de Barna Csibi, un inspector al autoritatii fiscale locale. S-a delimitat ferm si este publicat de Romania libera, si un reprezentant al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Attila Lazlo.

Vlad Mixich apare cu un comentariu pe aceeasi tema pe portalul Hotnews. El insista pe scindarea convingerilor comunitatii maghiare, care va duce probabil la neintrarea UDMR in viitorul Parlament. Intre timp, legea minoritatilor, care asigura autonomia culturala a maghiarilor, va fi fost deja aprobata la Bucuresti, arunca si mai mult in derizoriu gestul lui Csibi Barna.
XS
SM
MD
LG