Linkuri accesibilitate

Rezultatele vizitei la București a ministrului de externe Iurie Leancă


Miniștrii de externe Iurie Leancă și Teodor Baconschi
Miniștrii de externe Iurie Leancă și Teodor Baconschi

Cooperarea în domeniu energetic urmează să fie introdusă într-o anexă a Acordului de finanțare nerambursabilă al Romaniei cu Moldova.

Vizita ministrului moldovean de externe in Romania are deja citeva rezultate palpabile: organizarea sedintei comune de guvern are un orizont clar de asteptare si va avea loc in luna iunie, oficiul consular de la Ungheni este operational si urmeaza sa fie inaugurat in scurt timp, iar cooperarea in domeniu energetic dintre cele doua tari urmeaza sa fie introdusa intr-o anexa a Acordului de finantare nerambursabila al Romaniei cu Republica Moldova.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat inca de la inceputul intrevederii pe care a avut-o astazi cu Iurie Leancă, vicepremierul si ministrul de externe moldovean, ca aceasta anexa privind cooperarea energetica trebuie conceputa repede, fiindca Acordul de finantare nerambursabila in valoare de 100 de milioane de euro, incheiat anul trecut se afla deja in Parlament spre adoptare. Traian Basescu a mai spus ca asteapta “sa fie definitivata structura statala a Republicii Moldova”, sugerind in acest fel ca, pina la alegerea presedintelui, nu are inca un interlocutor la Chisinau.

Ministrul Iurie Leanca a subliniat ca vizita la Bucuresti a fost inclusa printre primele sale deplasari externe pentru ca Romania este un partener extrem de important in eforturile Republicii Moldove de modernizare si reasezare pe un fagas durabil si european.

La intilnirea dintre cei doi ministri de externe, Iurie Leanca a precizat ca sint in curs de finalizare demersurile pentru identificarea unui nou sediu al Institutului Cultural Roman, in vreme ce Teodor Baconschi, seful diplomatiei romane, a promis ca oficiul consular de la Unghieni va fi inaugurat ‘cit de curind” pentru ca deja ”toata aparatura este instalata, sediul este deschis” si mai trebuie doar inaugurat.

Sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova va avea loc la inceputul verii, iar oficialii romani sustin ca nu este doar un gest simbolic, ci o reuniune la care cele doua executive ar putea adopta rapid o serie de prevederi folositoare ambelor parti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG