Linkuri accesibilitate

16.03 - Chișinău: Vladimir Voronin și Pactul european de Stabilitate


Voronin a făcut declaraţii la o întrevedere cu o delegaţie de la Departamentul de stat al SUA şi Casa Albă.



16 martie 2001

Ora Moldovei.

Vladimir Voronin și Pactul european de Stabilitate.

Dan Ionescu: O adevărată premieră – liderul comunist Vladimir Voronin s-a pronunţat astăzi în favoarea aderării Republicii Moldova la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. În ce contexte au fost făcute aceste declaraţii, vă spune Alexandru Eftodi.


Pentru prima dată după victoria categorică a comuniştilor în alegeri, primul secretar al PCRM, Vladimir Voronin, s-a pronunţat astăzi în favoarea aderării Republicii Moldova la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est şi la Organizaţia Mondială a Comerţului. Voronin a făcut declaraţii în acest sens la o întrevedere avută cu o delegaţie de la Departamentul de stat al SUA şi Casa Albă de la Washington, conduse de John Panel, întrevedere la care a participat şi ambasadorul american la Chişinău, Rudolph Perina.

Voronin a pledat şi pentru respectarea acordurilor OSCE de retragere a trupelor ruse din raioanele estice ale Republicii Moldova. Totodată liderul comuniştilor şi viitorul şef al statului a declarat, că trebuie să fie aprofundate relaţiile economice ale Republicii Moldova cu partenerii din CSI. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, Voronin a subliniat, că Republica Moldova „nu va face nici un pas înapoi în progresele obţinute pe parcursul ultimului deceniu şi va continua reformele economice şi democratice”.

În acest context, liderul comuniştilor moldoveni a solicitat sprijinul Statelor Unite în vederea realizării etapei a doua a Programului Pământ, de asistenţă a ţăranilor împroprietăriţi. La rândul lor, reprezentanţii Departamentului de stat au declarat, că „noua administraţie de la Washington va susţine Republlica Moldova, în calitate de stat independent, prosper şi democratic”. Oficialii americani au calificat drept impresionante eforturile depuse de Chişinău în vederea aderării la Pactul de Stabilitate şi OMC”, se mai spune în comunicatul de la Parlament.

Observatorii de la Chişinău constată, că cel puţin la nivel de declaraţii, liderul comuniştilor manifestă deschidere faţă de colaborarea cu Occidentul şi ataşament faţă de valorile democratice, chiar dacă majoritatea noilor deputaţi comunişti şi susţinătorilor PCRM exprimă atitudini nostalgice.

Să menţionăm aici, că liderul comuniştilor a convocat astăzi într-o şedinţă câteva zeci de conducători de întreprinderi agricole, cărora le-a solicitat sprijinul la elabotrarea politicilor agrare ale viitorului Guvern. Majoritatea fiind foşti preşedinţi de colhoz, invitaţii lui Vladimir Voronin au criticat privatizarea în agricultură, Programul Pâmânt, finanţat de Statele Unite şi au solicitat întărirea controlului statului în agricultură. Ei s-au pronunţat pentru reglementarea de către stat a relaţiilor dintre producătorii agricoli şi întreprinderile de prelucrare, au cerut stabilirea de către stat a preţurile la îngrăşămintele minerale şi alte produse utilizate în agricultură, precum şi la carburanţi. Invitaţii lui Vladimir Voronin au mai propus stabilirea de către stat a unor preţuri minime de achiziţie a produselor agricole.

Majoritatea conducătorilor de întreprinderi agricole, care au participat la întâlnirea cu liderul PCRM, au solicitat modificarea sistemului de subvenţii în agricultură. Potrivit lor, compensaţiile nominale băneşti, acordate până acum fiecărui producător agricol, ar trebui să fie înlocuite cel puţin pe parcursul acestui an prin subvenţii sub formă de combustibil, acordat gospodăriilor ţărăneşti colective. Vladimir Voronin a promis, că aceste propuneri vor fi examinate şi luate în calcul la elaborarea programului viitorului Guvern. Liderul comuniştilor a accentuat, pe de altă parte, că PCRM va susţine toate formele de proprietate în agricultură.

Vladimir Voronin: „Eu vă rog, noi nu suntem împotriva împroprietăririi ţăranilor cu pământ. Nici într-un caz. Aceasta noi am trecut etapă. Poftim, oamenii au pământ. E clar, că în legea asta despre Codul funciar sunt foarte multe probleme. E clar, că formele de organizaţie în agricultură nu trebuie încurcate cu împroprietărirea ţăranilor cu pământ. Nici într-un caz. Noi ne-am încurcat – în loc să dăm la ţărani pământ şi să hotărâm mai departe cum îl lucrăm, noi am făcut invers – am stricat tot şi am privatizat pământul şi acum stăm şi ne uităm la ruinele astea, pe care le-am făcut noi cu mîinile noastre.”

Potrivit analiştilor politici, calea pe care o va alege Republica Moldova depinde în mare parte de faptul, dacă Vladimir Voronin îşi va putea impune punctul de vedere în partid.
Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu:
Într-o declaraţie dată recent publicităţii, Nocolai Sapojnicov, liderul comuniştilor din Republica Mordovia, una din cele 21 de republici din Federaţia Rusă, care se bucură de o largă autonomie, a afirmat că „Partidul Comunist al Federaţiei Ruse a acordat un ajutor substanţial colegilor săi din Moldova în recentele alegeri”. Sapojnicov a adăugat, că acest lucru nu a putut fi spus în gura mare până acum, adăugând că „tovărăşii din Moldova au deschis un drum, pe care şi alţii îl vor urma”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG