Linkuri accesibilitate

16.03 - București: CNSAS și „cazul Priboi”


Extrase dintr-un interviu cu Mihai Gheorghe, vicepreședinte CNSAS.



16 martie 2001

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea).

CNSAS și „cazul Priboi”.


Se află la Praga o delegaţie compusă din mai multi membri ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Membrii delegaţiei au avut un schimb de experienţă cu omologii lor din Cehia, deplasîndu-se, între altele şi la Pardubice unde sunt arhivate dosarele întocmite de fosta poliţie politică din Cehoslovacia comunistă. Am stat de vorbă cu şeful acestei delegatii, vicepreşedintele CNSAS, Mihai Gheorghe. Selectez din discuţia cu domnul Gheorghe pasajele referitoare la cazul Ristea Priboi. Răspunzînd unei prime întrebări pe această temă, domnul Gheorghe argumentează de ce crede că nu există un „caz Priboi”.

Mihai Gheorghe: „Eu nu consider un caz Priboi. Si am să vă explic de ce. Toată problema în ceea ce îl priveşte pe domnul Priboi a apărut din momentul în care a depus jurămîntul în Parlament. Întrebările au fost şi s-au aşteptat răspunsuri din partea comisiilor parlamentului şi nu de la noi, dacă acel jurămînt, dacă ar fi minţit în acel jurămînt. Noi ne pronunţăm cu privire la activitatea domniei sale de poliţie politică.

V-am spus că aici, la Praga, deci o ţară membră NATO care nu poate fi suspectată de diverse jocuri, ofiţerii de informaţii externe nu au nici o treaba cu comisia de lustraţie sau cealaltă comisie de acces la propriul dosar. Legea noastră fiind ambigua putem presupune că ne permite şi accesul la arhivele Serviciului de Informaţii Externe.CNSAS-ul încă nu s-a pronunţat, dar obligaţia noastră este sa ne pronunţăm dacă a făcut sau nu poliţie politică. În rest, treaba cu jurămîntul e a parlamentarilor. Deci eu nu consider „un caz Priboi”.

Deocamdată nu avem elemente prin care CNSAS-ul să se pronunţe că ar fi desfăşurat activităţi de poliţie politică. Tot scandalul a plecat de la presă şi de la ieşirile, tot în presă ale unor parlamentari.”

Europa Liberă: Şi totuşi, domnule Gheorghe, un fost ofiţer de Securitate, Securitatea internă, să spunem, Departamentul Securităţii Statului, sau fosta Direcţie de Informatii Externe care ar fi activat, ca ofiter activ în aceste structuri, fără să spunem, a fi urmarit sau terorizat, dizident sau a fi prestat, acele servicii clasice ale poliţiei politice, poate să scape prin filtrul legii ?

Mihai Gheorghe:
„Aici nu se pune problema să scape sau să nu scape prin filtrul legii. V-am spus: legea noastră este atît de ambiguă încit putem să răspundem cu două lucruri total diferite. Unu: că la SIE, unde domnul Priboi a activat nu se permite accesul pentru că sunt încă date de siguranţă naţională şi poate fi un răspuns foarte simplu şi în felul acesta se termină totul, sau dacă apar elemente din datele pe care noi le avem că domnul Priboi ar fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, am fi extins cercetările.

Cazul nu este al nostru. Cazul este al Parlamentului unde au fost dispute întregi dacă termenul de „colaborator” poate fi asimilat şi cu cel de „agent”, dacă o alege apărută... nu e problema CNSAS. CNSAS are o lege pe care trebuie s-o aplice în litera şi spiritul ei.
XS
SM
MD
LG