Linkuri accesibilitate

„Departe” de Japonia


Control al iradierii la Fukushima...
Control al iradierii la Fukushima...

Deşi e mică şi săracă, Moldova trebuie să ajute cu ce poate poporul japonez.


Viceministrul sănătăţii, Mihai Magdei, a declarat deunăzi că pentru Republica Moldova nu există în prezent un risc radiologic, chiar dacă situaţia de la centrala nucleară Fukushima rămîne îngrijorătoare. Asta pentru că distanţa dintre Moldova şi Japonia e mai mare de 8500 de kilometri şi, pe deasupra, vîntul suflă înspre Oceanul Pacific.

Ce să zic? Mă bucur, fireşte, că sîntem la adăpostul distanţei enorme. Dar dacă am fi fost alături, iar centralele atomice japoneze ar fi fost construite ca Cernobîlul, ce am fi făcut? Nici nu vreau să-mi imaginez. Pentru Moldova inundarea din vara trecută a cîtorva sate a fost o miniapocalipsă. E lesne de presupus, prin urmare, ce am fi avut dacă, doamne fereşte, o catastrofă similară celei japoneze ne-ar fi lovit. Dată fiind pregătirea noastră precară-lamentabilă, situaţia ar fi fost în Moldova şi mai tristă.

Altminteri, invocarea distanţei mari şi a direcţiei prielnice a vîntului mi se pare uşor bizară. Astăzi e destul de greu să te izolezi de năpastele de pe alte meridiane. Trăim de multă vreme într-un sat global, vorba unui vestit culturolog. De aceea, cataclismele se resimt pretutindeni. Nici distanţa mare nu ne va salva, dacă, Doamne fereşte!, ceva grav se va întîmpla în Japonia. Pe de altă parte, dezastrul din Japonia deja are un impact negativ puternic asupra economiei mondiale. Şi să-ţi imaginezi că economia moldovenească nu va fi resimţi şi ea impactul mi se pare o naivitate.

La rigoare, o mare problemă ar putea fi şi faptul că vîntul cu particule radioactive suflă înspre Oceanul Pacific. Sau noi, cetăţenii Moldovei, nu consumăm peşte din Oceanul Pacific?
Ceea ce trebuie salutat e faptul că guvernul Moldovei a deschis nişte conturi bancare pentru colectarea banilor destinaţi sinistraţilor din Japonia. Deşi e mică şi săracă, Moldova trebuie să ajute cu ce poate poporul japonez. Mîine e posibil să avem noi nevoie de ajutoare. Unde mai pui că în ultimii ani calamităţile de tot soiul, generate şi de activitatea nesăbuită a omului, au devenit foarte frecvente.
XS
SM
MD
LG