Linkuri accesibilitate

Fukushima: radiațiile cresc după o nouă explozie


În pregătirea unor măsuri de decontaminare
În pregătirea unor măsuri de decontaminare

Autoritățile nipone extind la 30 de km. zona periclitată și cer populației să nu iasă din casă.

Situaţia la centrala nucleară Fukushima s-a înrăutăţi dramatic, după o nouă explozie şi un incendiu la reactorul patru. Nivelul radiaţiilor a crescut rapid în cursul dimineţii, provocând noi temeri şi un val de evacuări.

Incendiul din reactorul 4, care era închis vineri pentru revizie când a avut loc cutremurul şi noua explozie de la reactorul 2 au obligat autorităţile japoneze să extindă zona de pericol din jurul centralei de la Fukushima. De la 20 la 30 de kilometrii. În jur de 70 de mii de oameni au fost deja evacuaţi din imediata vecinătate, alţi 140 de mii sunt cuprinşi acum în noua zonă periclitată şi îndemnaţi, de autorităţi, să nu iasă din casă.

Într-o declaraţie televizată, premierul Naoto Kan a anunţat că nivelul radiaţiilor a crescut după ultimele incidente şi există pericolul unor noi explozii.

Între timp însă, intensitatea radiaţiilor s-a diminuat, a anunţat agenţia japoneză pentru energie atomică. Aceeaşi care a decis să apeleze la sprijinul armatei americane şi japoneze, care ar putea încerca să răcească reactoarele centralei nucleare, aruncând peste ele apă din elicoptere. Până acum, specialiştii japonezi au folosit apa mării pentru a răci reactoarele. O încercare care a dat rezultate nesatisfăcătoare, după cum se ştie.

Experţii citaţi de agenţiile internaţionale de ştiri atrag atenţia că materialul radioactiv care a scăpat din centrala nucleară a fost transportat de aburii exploziilor. Nu este vorba de o iradiere directă, mult mai virulentă, cum s-a întâmplat la Cernobâl.

Steve Crossley, fizician atomist din Australia, apreciază că situaţia este îngrijorătoare dar nu dramatică. Mai mult, nivelul radiaţiilor, de 160 de ori mai mari faţă de media acceptată, este periculos dar nu reprezintă un risc major.

Agenţia internaţională pentru energie atomică de la Viena s-a declarat îngrijorată mai ales de situaţia reactorului doi, cel în care a avut loc ultima explozie, într-un depozit de creioane radioactive. Unii specialişti cred că baza depozitului ar fi fost distrusă.

În centrala nucleară mai lucrează 70 de angajaţi. Alţi 800 au fost deja evacuaţi. Exploziile din ultimele zile au provocat moartea a 15 persoane şi 190 sunt grav iradiate.

În acest moment, toată lumea se uită la prognoza meteorologică. Pentru că Tokyo este la 250 de kilometri sud de Fukushima, direcţia în care bate vântul în acest moment. Se aşteaptă însă ca în cursul nopţii vântul să-şi schimbe direcţia, spre Pacific. În Tokyo şi regiunile periferice trăiesc 36 de milioane de japonez aşa că în cazul unei catastrofe nucleare, o evacuare este imposibilă.

Deja, mulţi încearcă să părăsească Tokyo, să se refugieze în sudul ţării. Multe firme, ca Toyota, Honda sau Mercedes şi-au intrerupt producţia . Câteva companii aeriene, între care cea a Chinei şi Lufthansa, şi-au mutat zborurile de la Tokyo spre alte aeroporturi japoneze. Ambasada Austriei a fost evacuată la Osaka, alte ambasade ar putea face acelaşi lucru.

Donald Olander este specialist în centrale nucleare la Universitatea Berkeley din California şi apreciază că situaţia la centrala Fukushima este mai gravă decît cea de la centrala„Three Mile Island” dar departe de ce s-a petrecut în 1986 la Cernobâl.
În America, la Three Mile Island, radiaţiile au rămas în încăperea care protejează reactorul. La Cernobâl, o astfel de încăpere nu a existat iar reactorul era în acţiune când a explodat. În cazul reactoarelor japoneze, acestea nu numai că sunt protejate dar se şi închid automat, la un cutremur.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG