Linkuri accesibilitate

G8 nu poate conveni asupra unei interdicții de zbor în Libia


Conferința de presă a miniștrilor de externe din G8
Conferința de presă a miniștrilor de externe din G8

La reuniunea de la Paris se cere însă Consiliului de Securitate ONU să adopte noi sancțiuni împotriva regimului Gaddafi.

Grupul principalelor 8 puteri economice din lume a renunţat la ideea de a impune o zonă de interdicţie de zbor deasupra Libiei – în schimb a cerut Naţiunilor Unite să adopte noi sancţiuni împotriva regimului Gaddafi, inclusiv sancţiuni economice.

Ministrul de externe francez Alain Juppe a precizat la încheierea discuţiilor că „miniştri de externe din G8 cer Națiunilor Unite să mărească presiunile asupra Libiei până ce colonelul Qaddafi pleacă de la putere”.

Era de aşteptat ca la Paris, grupul celor 8 să evite impunerea interdicţiei de zbor, o propunere susţinută de Franţa şi Marea Britanie. Ministrul de externe francez Alain Juppe a recunoscut că nu erau mari şanse ca celelalte ţări din grup să urmeze iniţiativa franco-britanică. Şi a admis că oricum măsura ar fi venit prea târziu, în opinia sa trebuia intervenit militar în Libia încă de săptămâna trecută.

Oricum, interdicţia de zbor implica nu numai distrugerea unui număr mare de avioane militare libiene dar ar fi necesitat şi extrem de multe avioane NATO pentru a patrula vastul teritoriu al Libiei.

Un alt obstacol ar fi fost Consiliul de securitate ONU, unde Rusia a avertizat deja că se va opune oricărei intervenţii militare. La fel şi China, în timp ce Statele Unite şi Germania s-au arătat destul de sceptice.

Ministrul american al apărării a fost de fapt primul care a avertizat, încă de săptămâna trecută, că impunerea interdicţiei de zbor ar echivala cu o declaraţie de război. Neexprimată.

Cu toate acestea, Marea Britanie şi Franţa au elaborat un proiect de rezoluţie privind Libia care va fi circulat astăzi. Ţinând însă cont de decizia Grupului celor 8 este de aşteptat ca în Consiliul de securitate ONU să se ajungă la un compromis: noi sancţiuni economice, în locul oricărei intervenţii militare.

O evoluţie care desigur va dezamăgi opoziţia libiană, aflată în defensivă în ultimele zile.
Ieri seară, la Paris, Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a întîlnit cu un emisar al Consiliului Naţional de Tranziţie. Nici unul nu a făcut declaraţii presei dar purtătorul de cuvânt al d-nei Clinton a declarat că discuţia a fost „privată şi directă”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG