Linkuri accesibilitate

„Nu avem nevoie de lecții de democrație din partea USA”


Dumitru Petrenco
Dumitru Petrenco

Grigore Petrenco (PCRM): În privința Transnistriei, vice-președintele Joe Biden nu a spus nimic nou care să lase să se întrevadă o soluție a diferendului.

Cum vede deputatul comunist Grigore Petrenco relaţia dintre Republica Moldova şi Statele Unite şi dacă ea va aduce modificări de substanţă în rezolvarea problemei transnistrene şi în evoluţia politică din Moldova?

Grigore Petrenco: „Semnificaţia acestei vizite a fost de a arăta tuturor cine este şeful actuale guvernări din Republica Moldova. De fapt, ceea ce a avut loc nu a fost altceva decât o încercare de a delimita zona de interese a Statelor Unite ale Americii şi de a arăta că Republica Moldova este teritoriul lor, unde ei controlează actuala guvernare. Noi considerăm că modul cum a fost organizat totul, a fost umilită şi Republica Moldova şi poporul ei”.

Europa Liberă: Dar ce anume va deranjat?

Grigore Petrenco: „Cum a fost prezentată această vizită a vicepreşedintelui, această alocuţiune către popor – ceva fără de precedent în istoria Republicii Moldova. Au fost aduşi special studenţii, poate scenariul a fost bun şi deja folosit deja în alte state, dar realizarea lui lasă de dorit. Chiar dacă este vorba despre Statele Unite ale Americii, aceste laude care au fost aduse actualei guvernări sigur arată că a fost un gest politic de susţinere a actualei guvernări. Eu cred că vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii nu este cea mai potrivită persoană pentru a citi lecţii de democraţie şi libertate. În general, noi nu avem nevoie de asemenea lecţii”.

Europa Liberă: Dle Petrenco, cum s-ar fi purtat PCRM în caz că ar fi guvernat ţara şi dl Biden ar fi venit la Chişinău?

Grigore Petrenco: „Eu cred că există anumite reguli în diplomaţie care trebuie respectate. Dl Biden a fost întâmpinat, dacă e să comparăm vizita dumnealui cu vizita dlui Brejnev, cred că dl Brejnev era întâmpinat mult mai modest decât dl Biden. Din păcate, unii reprezentanţi care astăzi se află în conducerea statului nu pot trăi fără protecţie sau tutelă din partea unor capitale din Est sau Vest. În Republica Moldova, în perioada guvernării comuniste – cum o numesc unii, au fost mai multe vizite a unor şefi de state, vizita preşedinţilor din Federaţia Rusă, a altor preşedinţi, şi niciodată Republica Moldova nu a arătat atât de umilită aşa cum a arătat recent, pe 11 martie. Să întrebăm şi altfel. De ce au fost aplicate duble standarde? În cazul în care dl Biden a avut o întrevedere cu opoziţia din Federaţia Rusă, de ce nu a avut o întrevedere cu opoziţia din Republica Moldova? Totuşi ea reprezintă interesele şi voinţa a 40 la sută din cetăţenii Republicii Moldova”.

Europa Liberă: Dar PCRM a solicitat o întâlnire cu dl Biden?

Grigore Petrenco: „Noi am fost deschişi pentru o întrevedere separată cu vicepreşedintele SUA”

Europa Liberă: Dar nu aţi solicitat?

Grigore Petrenco: „Încă o dată vă spun, noi am fost deschişi şi am aşteptat o întrevedere separată cu opoziţia”.

Europa Liberă: Dle Petrenco, după vizita dlui Biden, credeţi că şansele soluţionării conflictului transnistrean sunt mai mari?

Grigore Petrenco: „Eu cred că toţi mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a problemei transnistrene în formatul „5+2” declară aceleaşi lucruri. Toţi se pronunţă pentru integritate teritorială, suveranitatea Republicii Moldova, păstrerea acesteia, pentru relansarea negocierilor. De aceeea, dl Biden nu a spus nimic nou, a reiterat poziţia SUA. Noi nu aşteptăm ceva mişcări în ceea ce priveşte reglementarea problemei transnistrene după vizita dlui Biden”.
XS
SM
MD
LG