Linkuri accesibilitate

Partidele nu trec testul verdictului pronunțat în dosarul Voiculescu


PNL: cea mai spectaculoasă abdicare de la principiile moralei publice (22)

Verdictul justitiei din Romania in privinta vicepresedintelui Senatului, conservatorul Dan Voiculescu, reprezinta un test pentru politicieni. La care au picat – sunt de parere comentatorii de presa. Vlad Stoicescu, de la Evenimentul zilei, nu vede vreo diferenta notabila intre opozitie si putere. Colaborarea cu securitatea – statut pe care fondatorul Partidului Conservator a reusit sa-l amane cu 5 ani - reprezinta un moft atat pentru presedintele social-democratilor Victor Ponta, cat si pentru liberalul Crin Antonescu. Numai ca nu foarte departe este plasat, in acest articol, si presedintele Traian Basescu, care ar vedea in temele comunism si securitate mai degraba capital electoral. Publicul, pe de alta parte, este “divizat, apatic si tot mai amnezic”.

In Romania libera, Tom Gallagher judeca societatea romaneasca in aproape aceiasi termeni. Esecul democrat-liberalilor Monica Macovei si Cristian Preda de a impune partidului o conduita de moralitate nu mai e un exemplu izolat. PDL pare domniat de viziunea lui Vasile Blaga, sub conducerea caruia va deveni ‘o platforma nationala pentru multiplele sale cercuri de interese locale”. Aceasta evolutie nu va mai revolta insa pe nimeni in Romania, pentru ca ”milioane de romani ar agrea un sistem politic imuabil si monolitic, daca le poate garanta un nivel d trai la limita decentei”.

Cea mai spectaculoasa demisie de la principiile moralei publice ar avea insa Partidul National Liberal. In editia electronica a revistei 22, Andreea Pora compara pozitia de acum cu reactia lui Crin Antonescu atunci cand fostul ministru al culturii Mona Musca a fost descoperit ca informator: propunere prompta de excludere. Antonescu il apara insa pe patronul televiziunilor Antena, Dan Voiculescu, PNL fiind intr-o alianta oficiala cu partidul acestuia.

In sfarsit, Mircea Mihaies reaminteste in Evenimentul zilei comportamentul celor trei presedinti care au avut cunostinta de dosarul de securist al lui Voiculescu. Ion Iliescu i-a folosit din plin ambitiile, Emil Constantinescu a permis secretizarea dovezilor colaborarii, in timp ce Traian Basescu ”a refuzat complicitatea”.
XS
SM
MD
LG