Linkuri accesibilitate

Fuziunile - optimizarea resurselor partidelor


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: Fuziunile se datorează apropierii alegerilor locale, ele nu sunt rezultatul unor sinteze de idei și nu se vor solda cu noi programe politice.










Igor Boţan: „Fuziunile trebuie privite exclusiv prin prisma optimizării resurselor partidelor politice. Nu este vorba despre o sinteză de idei, care ar da naştere unor noi lozinci politice, sau programe politice. Se apropie alegerile locale. După alegerile anticipate din 2009 şi din noiembrie 2010, fiecare din partidele politice au văzut, care este bazinul lor electoral.”

Europa Liberă: Ce înseamnă optimizarea? De fapt, cine câştigă în urma acestei optimizări?

Igor Boţan: „În linii mari, câştigă formaţiunile care absorb foştii parteneri. De exemplu, Partidul Liberal-Democrat, cu certitudine după fuziunea cu Partidul Alianţa Moldova Noastră, devine una din principalele forţe politice. Să nu uităm, că este vorba de alegerile locale şi Partidul Alianţa Moldova Noastră are peste o sută de primari, care nu ştiu care va fi soarta lor, dacă această formaţiune a căzut de la un rating de 20 de procente aproximativ în 2007, la cele două procente pe care în prezent le are, potrivit sondajelor de opinie.”

Europa Liberă: Dacă ne oprim în mod special la AMN. Ştim că e o formaţiune, care a avut mereu drojdii în interior. PLDM-ul nu va prelua oare un virus?

Igor Boţan: „Nu cred. Şi atunci, când vorbim de Alianţa Moldova Noastră, trebuie să ne amintim, că în 2003 această formaţiune a apărut în rezultatul fuzionării a 13 formaţiuni politice, care aveau drept scop atunci să se unească în jurul unui lider, care a fost identificat Serafim Urechean, ca şi primar general de Chişinău, pentru a rezista împotriva derapajelor Partidului Comuniştilor. Deci, 13 formaţiuni s-au unit în jurul lui Serafim Urechean, pentru a ajunge la apogeu în 2005. Dar fără succes în a debarca Partidul Comuniştilor. Din 2005 a început procesul invers. Pe scena politică au apărut două formaţiuni ascendente, oarecum. Partidul Liberal, care a înlocuit Partidul Popular Creştin-Democrat, după aşa-zisa trădare din 2005, şi Partidul Liberal-Democrat, care este în ascendenţă permanentă şi atrage atenţia alegătorilor.”

Europa Liberă: Cât priveşte soarta, sau traiectoria de mai departe a lui Serafim Urechean – îl vedeţi în calitate de candidat pentru Primăria Chişinăului din partea liberal-democraţilor?

Igor Boţan: „Categoric nu-l văd în această postură. Şi cred că domnul Serafim Urechean înţelege foarte bine acest lucru. Serafim Urechean şi colegii lui au venit într-un partid, liderii căruia sunt cu o generaţie, hai să zicem, mai tineri. Succesele acestui partid se datorează noii garnituri de oameni politici, care fac acum politica în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi atunci cum îi vedeţi? Nici la cărat crosele de golf nu se potrivesc.

Igor Boţan: „Lui Serafim Urechean trebuie să i se dea creditul care-l merită. Serafim Urechean în perioada guvernării Partidului Comuniştilor a fost principalul rampar de rezistenţă. Şi eu cred că Serafim Urechean merită toate onorurile, pe care le va avea în cadrul Partidului Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Dar Serafim Urechean nu este la vârsta, la care s-ar mulţumi doar cu onoruri.

Igor Boţan: „Cred că va avea şi alte funcţii în partid. Putem doar ghici ce fel de funcţii va avea domnul Serafim Urechean, dar eu nu-l văd pe Serafim Urechean în calitate de candidat al Partidului Liberal-Democrat pentru funcţia de primar de Chişinău. Este o altă conjunctură. Şi cred că Serafim Urechean, de la înălţimea experienţei pe care o are, înţelege şi el acest lucru.”
XS
SM
MD
LG