Linkuri accesibilitate

Cele trei reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima în prag de meltdown


Toate cele trei reactoare ale centralei nucleare Fukushima 1, din nord-estul Japoniei, sunt în stare critică după cutremurul de pământ şi valul ţunami de vineri. Sistemul de răcire al reactorului doi nu mai funcţionează . Acelasi lucru s-a întimplat şi la reactoarele 1 şi 3, defecţiuni care au provocat o serie de explozii, cele mai recente azi dimineaţă. Autorităţile japoneze afirmă că reactoarele sunt în pragul unui meltdown, creioanele nucleare ar fi început să se topească. Scurgerile de material radioactiv ar putea fi foarte mari şi incontrolabile.

Nivelul radiaţiilor în jurul centralei nucleare este ridicat dar nu reprezintă un pericol direct pentru sănătatea oamenilor, mai susţin autorităţile japoneze. Cu toate acestea, flota americană şi-a retras navele din largul coastei estice a Japoniei .

Numărul total al victimelor cutremurului şi valului ţunami care a urma s-ar putea ridica la 10 mii dar până acum au fost identificate în jur de 2 mii de cadavre. Premierul nipon a vorbit despre cea mai gravă catastrofă care a lovit Japonia de la al doilea război mondial încoace.
XS
SM
MD
LG