Linkuri accesibilitate

Perspective pentru schimburile economice moldo-americane


Joe Biden la Chișinău
Joe Biden la Chișinău

Speaker Marian Lupu: „La capitolul Transnistria am pledat în discuția cu Joseph Biden pentru un rol mai activ al SUA în contextul negocierilor”










Marian Lupu: „Aceată vizită este una simbolic şi politic foarte importantă. Şi vine ca un semnal foarte clar pentru susţinerea acelor politici de reforme democratice, reforme europene, reforme economice, sociale, care au fost pornite de către Alianţa de guvernare în Republica Moldova. Şi acest lucru l-am apreciat întâi de toate. În al doilea rând, ne-am concentrat asupra subiectelor, care vizează relaţiile bilaterale şi am pledat pentru transformarea pe dialogul politic bilateral într-un dialog permanent, solid, care s-ar baza pe principii de continuitate şi pe principii de sistem. Trebuie să recunoaştem, că acest dialog instituţional, inclusiv la cel mai înalt nivel, a cunoscut şi perioade mai bune, şi perioade mai proaste. De aici încolo, pentru a asigura o etapă mult mai avansată a dialogului politic bilateral, avem nevoie ca să-l stabilim ca un proces permanent. O idee şi o propunere, care a fost acceptată şi susţinută de domnul vicepreşedinte Biden. Am discutat despre eliminarea Amendamentului Jekson Venik. Din momentul în care Republica Moldova nu mai cade sub incidenţa condiţiilor acestui amendament, fiind şi stat membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, deoarece aceste acţiuni deschid noi perspective pentru schimburile economice şi comerciale dintre ţările noastre, e un lucru arhi-important pentru exporturile moldoveneşti, pentru atragerea investiţiilor din Statele Unite ale Americii, pentru dezvoltarea cooperării tehnologice, pentru beneficierea de schemele de garantare a investiţiilor pe linia agenţilor Empik. Pentru că o atare dinamizare serioasă a relaţiilor economice şi comerciale ar fi în favoarea ambelor ţări şi ar ajuta foarte şi foarte mult Republica Moldova pe plan economic şi pe plan social. Un capitol separat a fost securitatea internaţională, securitatea regională. Şi în acest context, am vorbit despre rezolvarea problemei transisntrene. La acest format 5+2 fac parte şi Statele Unite şi am pledat pentru un rol mai activ, şi o dinamică mult mai activă în contextul procesului de negocieri. Atât eu, cât şi interlocutorul am pus în evidenţă faptul că Republica Moldova trebuie şi este văzută în lume ca un stat integru, iar regiunea transnistreană fiind parte componentă a ţării noastre.”

AIE trebuie să dea dovadă de maturitate politică pentru a nu deziluziona partenerii occidentali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00
Link direct


Europa Liberă: Aţi avut şi o întâlnire într-un cerc mai larg, invitând şi conducerea Parlamentului la aceste discuţii cu oaspetele american. Aţi discutat cumva despre depăşirea blocajului politic?

Marian Lupu: „Bine, să nu uităm, că domnul Biden, ce-a de a doua funcţie pe care o deţine e funcţia de preşedinte al Senatului american. Iată de ce am considerat absolut necesar ca să fie invitate componentele politice parlamentare. Au fost prezenţi exponenţii tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia reprezentantului opoziţiei, Partidului Comuniştilor. Motivele acestei absenţe nu îmi sunt cunoscute. Deci, am atins şi subiectul depăşirii crizei politice. Vicepreşedintele Statelor Unite a menţionat importanţa deosebită pentru ca Alianţa de guvernare, de o manieră consolidată, în spiritul acordului care a fost semnat, să găsească soluţia cu toţi împreună pentru depăşirea crizei politice şi pentru asigurarea alegerii şefului statului şi în aşa mod actuala configuraţie politică şi Alianţa să-şi asigure o perspectivă de guvernare pe termen mediu, cel puţin, de patru ani. Fiindcă promovarea tuturor reformelor pe care noi le-am propus şi au găsit susţinere plenară în persoana vicepreşedinteşui Statelor Unite, şi pe această cale implicit din partea Guvernului SUA, pot fi realizate doar în condiţiile unei stabilităţi politice în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, dacă în următorul timp nu se împacă lumea politică de la Chişinău, peste un an ar putea să vină un alt demnitar, cu un rang atât de înalt la Chişinău?

Marian Lupu: „Cu certitudine nu. Acest credit de încredere este valabil astăzi. Şi depinde de noi, dacă această încredere şi această bunăvoinţă, şi înţelegere, suport o s-o avem în continuare sau nu. Şi vorba este atât de Statele Unite, ţinând cont de această vizită. Dar vorba este de încrederea din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene, din partea tututor partenerilor strategici ai Republicii Moldova. Fiindcă toţi partenerii noştri aşteaptă că Alianţa va acţiona coordonat, în spirit de colegialitate, în spirit de real parteneriat. Şi dacă acest lucru se va întâmpla, să ştiţi că vor veni şi în continuare mulţi demnitari foarte şi foarte înalţi din diferite ţări. Dar dacă se întâmplă, că în Republica Moldova şi în cadrul Alianţei nu se va da dovadă de maturitate politică şi responsabilitate, or este o responsabilitatea noastră comună, a noastră, a tuturor, atunci să ştiţi, că partenerii noştri nu vor manifesta atâta atenţie şi nu vor veni cu atâta încredere. Ba mai mult: cred că se va produce o deziluzionare foarte puternică, care va fi foarte şi foarte greu s-o recuperăm pentru viitor.”

Europa Liberă: Dacă a venit un demnitar de rang înalt de la Washington, ar putea veni un demnitar de rang înalt şi de la Moscova în vizită la Chişinău?

Marian Lupu: „Având la bază principiul unei politici externe, precum am spus, inteligente, echilibrate, fiind pus în capul mesei interesul naţional al Republicii Moldova, cred, cu cât mai mulţi demnitari de cel mai înalt rang atât din Vest, cât şi din Est vor vizita Republica Moldova, pe atât mai bine pentru ţara noastră.”

Europa Liberă: Pentru că domnul Biden a spus că Statele Unite susţin că Moldova este şi va fi o ţară europeană, contează Moldova pe acest sprijin al Washingtonului în procesul de euro integrare?

Marian Lupu: „Evident că contează foarte mult. Această poziţie este foarte importantă din simplul motiv că Statele Unite şi Uniunea Europeană au un dialog absolut special, sunt parteneri strategici. Şi în mod evident, că şi asemenea lucruri într-o măsură sau alta se coordonează, sau cel puţin se discută. În al doilea rând, să nu uităm că atunci când vorbim de valori europene şi vorbim de integrare europeană, noi vorbim de standarde democratice occidentale, internaţionale, norme şi valori, pentru care au un ataşament deosebit atât UE, cât şi Statele Unite.”
XS
SM
MD
LG