Linkuri accesibilitate

„Zonă no-fly”


Un teritoriu deasupra căruia a fost instaurată o interdicție de zbor, deasupra căreia se interzice zborul oricărui tip de aparat.


O „zona no-fly” este, cum i-o arata numele in engleza, o regiune sau un teritoriu deasupra caruia a fost instaurata o interdictie de zbor. Altfel zis, deasupra careia se interzice zborul oricarui tip de aparat. Definitia este simpla, asadar. Modalitatile practice de creare a unei asemenea zone sint insa mai putin simple.

Unele astfel de zone sint instaurate la nivel national. Astfel, in Rusia, spatiul aerian al Moscovei este, teoretic, o zona de interdictie de zbor. La fel, in Marea Britanie, nu se poate zbura deasupra palatului reginei, deasupra altor cladiri oficiale, si deasupra unui mare numar de baze militare. Acestea sint insa regulamente interne, lasate la discretia fiecarei tari. Cuba, de pilda, si-a declarat intregul spatiu aerian drept zona de interdictie de zbor si isi rezerva dreptul de a dobori orice aparat neautorizat.

La nivel international, cele doua mari exemple de zone de interdictie de zbor sint Irakul si Bosnia, in ambele cazuri fiind vorba de anii 1990. In Irak, in acel moment, Statele Unite, Marea Britanie si Franta au stabilit doua asemenea zone, una in nord si una in Sud, pentru a impiedica aviatia lui Sadam Husein sa bombardeze populatiile de acolo, care se razvratisera impotriva regimului.

Acele doua zone din Irak au fost impuse de puterile occidentale fara o autorizatie a Natiunilor Unite, si asta a dus la tensiuni intre occidentali si secretarul general al ONU de atunci, egipteanul Butros Ghali.

In Bosnia, intre ʼ93 si ʼ95, a existat insa o asemenea rezolutie explicita a Natiunilor Unite, care interzicea orice zbor neautorizat deasupra tarii. Aplicarea rezolutiei a fost atunci asigurata de catre NATO.

In cazul Libiei, occidentalii incearca sa nu repete greselile comise cu Irakul si sa obtina o autentica rezolutie a Natiunilor Unite. Principalele tari europene din NATO, inclusiv Marea Britanie, sint favorabile proiectului, care se loveste insa de rezervele Washingtonului. Ministrul american al apararii Robert Gates a avertizat ca pentru a impune o asemenea zona, occidentalii ar trebui sa lanseze o vasta operatie militara.

In schimb, omologul sau britanic Liam Fox a declarat ca lucrurile sint mult mai simple si ca - tocmai - cazul Irakului din anii 90 arata ca o astfel de zona poate fi impusa din aer, fara a fi nevoie de o interventie la sol.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG