Linkuri accesibilitate

Marea trăncăneală (România liberă)


PNL și abdicarea de la principiile liberalismului (Adevărul)

Romania nu se dezvolta. Acesta nu este “un sindrom masochist al catorva intelectuali”, ci o realitate – arata Alina Mungiu-Pippidi intr-un articol din Romania libera. Comentatoarea porneste de la recordul de audienta inregistrat de un concurs televizat si intitulat “Romanii au talent”: peste 5 milioane de telespectatori, cu 1 milion mai mult decat romanii care muncesc cu contract legal si mai mult decat cei care au un credit la banca. Romanilor le place sa auda formula aceasta : “romanii au talent”, si mai ales la plural. Numai ca talentul – chiar daca ar fi, nu aduce succesul unei natiuni – care vine doar din munca neintrerupta, din pretuirea valorii banului, adica trasaturi care se regasesc la popoarele de succes, si care au fost exersate cu modestie sute de ani. Talentul distrage de la virtutile capitalismului, care sunt, intre altele, austeritatea, disciplina, munca si initiativa – mai scrie Alina Mungiuu-Pippidi. Uitatul la show-uri ieftine de televiziune si trancaneala sunt, din pacate obiceiuri caracteristice Romaniei de azi, unde, citam “muncitorul sta linistit in economia capitalista vesnic de stat, stiind ca il apara sindicalistul, care se intretine din ce colecteaza de la cine nu plateste taxe”.

Parlamentul de la Bucuresti are de dezbatut o motiune de cenzura introdusa de opozitie impotriva noului cod al muncii formulat de guvernul Emil Boc. Grigore Cartianu, de la Adevarul, deplange prezenta Partidului National Liberal printre initiatori. In acest fel, liberalii ar fi demisionat de la principiile liberalismului, pentru ca modificarile aduse legislatiei muncii tocmai incearca sa stavileasca spirala nefasta a efectelor nemuncii si evaziunea fiscala, atat in randul patronilor cat si al angajatilor.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate Romaniei libere, presedintele Letoniei, Valdis Zatlers, arata ca tara sa se pregateste sa-si reia cresterea economica dupa o criza profunda – dintre cele mai grave din Uniune Europeana. Guvernul care a adoptat masuri de austeritate foarte dure a fost totusi reconfirmat spectaculos in alegeri, cu 60% din voturi.
XS
SM
MD
LG