Linkuri accesibilitate

Vizita lui Joseph Biden punctează interesul american de securitate în această zonă


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Deşi deţine statutul de observator în cadrul formatului 5+2 de negocieri în chestiunea transnistreană, Washingtonul are un cuvânt greu de spus la aceste tratative.










Gheorghe Cojocaru: Relaţiile oficiale moldo-americane înregistrează aproape două decenii, un interval în care Republica Moldova a beneficiat în permanenţă de o asistenţă multilaterală din partea SUA. Să amintim aici că drept punct de plecare la stabilirea acestor relaţii a servit vizita Secretarului de Stat american James Baker la Chişinău în februarie 1992, urmată de primirea preşedintelui Mircea Snegur la Casa Albă de către preşedintele George Bush. De la bun început, preocuparea prioritară a autorităţilor americane a fost să încurajeze şi să susţină tranziţia Republicii Moldova la principiile şi valorile statului de drept şi la economia de piaţă. Totodată, Statele Unite, după cum bine se cunoaşte, au sprijinit, sprijină în continuare, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Moldova are nevoie în continuare de asistența americană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct


Europa Liberă: Vă referiţi aici la procesul de implicare a SUA în soluţionarea chestiunii transnistrene?

Gheorghe Cojocaru: Sigur, SUA urmăresc cu maximă atenţie evoluţiile cadrului de securitate în zona de care aparţine şi Republica Moldova, SUA au fost solidare cu Republica Moldova în perioada confruntării armate din anul 1992 şi au depus ulterior eforturi susţinute în vederea identificării unei soluţii viabile pentru reglementarea transnistreană şi evacuarea trupelor ruse din stânga Nistrului. Deşi deţin statutul de observator în cadrul formatului 5+2 de negocieri în chestiunea transnistreană, autorităţile de la Washington au un cuvânt greu de spus la aceste negocieri, poziţia SUA fiind, în fond, în consens cu interesele naţionale ale Republicii Moldova.

Europa Liberă: SUA rămân un donator important pentru Republica Moldova. cum explicaţi această atitudine a Guvernului american faţă de societatea din Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Un donator foarte important, mai ales, în condiţiile crizei economice actuale. Societatea din Republica Moldova a beneficiat de această asistenţă financiară, economică şi umanitară, diversă şi consistentă, din partea SUA şi va avea nevoie stringentă în continuare de aceste ajutoare. Cred că această susţinere are la bază atitudinea şi sentimentul de solidaritate a Guvernului şi a poporului american cu statele în curs de dezvoltare şi convingerea că întărirea securităţii oriunde în lume contribuie la consolidarea securităţii SUA înseşi.

Europa Liberă: Vicepreşedintele SUA soseşte mâine la Chişinău, aceasta fiind prima vizită la acest nivel a unui înalt demnitar de stat american în Republica Moldova. Cum vedeţi semnificaţia vizitei lui Joe Biden la Chişinău?

Gheorghe Cojocaru: Ea ar trebui privită, mai întâi, în contextul mai larg al vizitei vicepreşedintelui american în Rusia şi Finlanda, apoi, din perspectiva evoluţiilor locale această vizită va puncta mai apăsat interesul american de securitate în această zonă şi, totodată, va avea menirea să încurajeze eforturile guvernării democratice de la Chişinău să se concentreze prioritar asupra unor interese majore, precum şi a reuşi să facă în pofida tuturor dificultăţilor, din Republica Moldova, „un caz real de succes”.
XS
SM
MD
LG