Linkuri accesibilitate

O încurajare pentru continuarea cursului democratic în Moldova


Titus Corlățean
Titus Corlățean

Senatorul Titus Corlățean: „Evident că dialogul americano-rus poate determina evoluții pozitive în probleme rămase în suspensie ca Transnistria”.










Europa Liberă: Vice-președintele american Joseph Biden va ţine un discurs şi în faţa poporului. Are întâlniri cu oficialii. Este aşteptat cu mare interes la Chişinău. Dumneavoastră ce credeţi?

Titus Corlătean: „E un semnal politic extrem de important şi e o prezenţă politică extrem de semnificativă. E un semnal de sprijin pentru transformările democratice, care au loc în Republica Moldova. De altfel, deja vicepreşedintele Biden, şi a spus-o şi la Moscova, a salutat ultimele alegeri democratice, faptul că Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană duce Moldova pe un drum al transformărilor de ordin democratic de tip european. Un astfel de semnal de sprijin, care va avea şi consecinţe economice bugetare, este foarte important pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar spuneţi-ne, faptul că vine de la Moscova, că problema transnistreană figurează pe agendă, credeţi că poate impulsiona cumva soluţionarea diferendului?


Titus Corlătean: „Într-o lume, în care pragmatismul politic spune că în continuare marii actori sunt cei care dau tonul relaţiilor internaţionale, evident că dialogul americano-rus poate determina evoluţii pozitive în problemele, care rămân în suspensie. Să nu uităm, că agenda americano-rusă are puncte comune de interes, cum este cel legat de combaterea terorismului internaţional. Rusia a avut de suferit în ultima perioadă din nou şi au fost episoade tragice. Deci, există puncte de interes comun. Am văzut ratificarea tratatului SALT-2 privind capacităţile nucleare. Lucrurile astea crează o atmosferă pozitivă şi inclusiv conflicte îngheţate rămase pe agendă, cum este cel transnistrean, pot găsi o soluţionare. Să nu uităm şi poziţia Germaniei foarte clară, care a spus foarte clar, că nu va recunoaşte niciodată independenţa Transnistriei. E o poziţie europeană. Deci, lucrurile astea uşor-uşor cred, că pot ajuta. Mai ales, că la Chişinău acum este un Guvern, care doreşte cu adevărat să soluţioneze această problemă, pot influenţa evoluţii pozitive.”

Europa Liberă: Dar oamenii de rând ce ar trebui să creadă? Că vine vicepreşedintele american, e un semnal de încurajare doar pentru actualele autorităţi? Pentru toţi moldovenii?

Titus Corlătean: „Eu cred că este, în primul rând, o încurajare pentru continuarea cursului democratic în Republica Moldova. Pentru faptul, că o viaţă democratică înseamnă respectarea regulilor democratice şi înseamnă transformări legislative, instituţionale pe model democratic. Modelul democratic este consacrat în spaţiul european şi euro atlantic şi ştim foarte bine. Or, actualul Guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană face aceste lucruri, care sunt apreciate inclusiv şi la Washington. Asta este semnalul.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc cum a întâlnit România preşedintele american câţiva ani în urmă, nu-mi amintesc exact cu câţi.

Titus Corlătean: „Au fost vizite la momente importante în istoria României, în istoria contemporană. Inclusiv, atunci când am relansat parteneriatul strategic româno-american, cu consecinţe extrem de pozitive în planul proiectelor economice, de exemplu. Şi bineînţeles rezolvarea problemelor de securitate naţională pentru România. Noi atunci aveam ca obiectiv integrarea în NATO. Dar dincolo de treaba asta, sprijinul american a fost important pentru existenţa noastră ca stat democratic, ca stat care aparţine familiei europene. Din punctul ăsta de vedere, încă odată, prezenţa vicepreşedintelui Statelor Unite, cel care dă tonul în relaţiile de politică externă americană, spune foarte multe.”

Europa Liberă: Şi credeţi, că şi pentru Moldova acum este un moment important?

Titus Corlătean: „Cu siguranţă da.”
XS
SM
MD
LG