Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Vigilența opacă a PSD-ului


Pînă şi Ion Iliescu a acordat în urmă cu ceva vreme un interviu revistei Playboy.


Erotismul e de stînga sau de dreapta? Cum, de regulă, dreptei i se atribuie mai toate defectele, ar trebui să-i punem în cîrcă şi pudibonderia şi moralismul ipocrit. Nu e bine însă să ne lăsăm înşelaţi de prejudecăţi. De nenumărate ori faptele contrazic clişeele.

Aşa cum îi stă bine unui partid care se vrea puternic, Partidul social-democrat doreşte să-i atragă pe tineri. Printre cei care au aderat recent la social – democraţie se numără şi Roxana Golban, din Timişoara, de profesie balerină. Numele ei ar fi rămas, cel puţin deocamdată, necunoscut, dacă tînăra n-ar fi pozat pentru revista Playboy.

De îndată ce a aflat despre fapta comisă de Roxana, liderul social-democraţilor Victor Ponta a condamnat-o cu asprime, folosind vorbe grele. N-avem nevoie de asemenea specimene în partid, a spus dl Ponta, să se ducă juna timişoreană la Partidul democrat-liberal, acolo se îngăduie toate murdăriile şi îşi află adăpost toate rebuturile umane.

În fapt, indignarea lui Ponta era nejustificată din mai multe motive. Unul din ele ar fi că pînă şi Ion Iliescu a acordat în urmă cu ceva vreme un interviu revistei Playboy. În al doilea rînd, opţiunea Roxanei Golban era una strict personală : nu era obligată să ceară voie de la partid şi nici să se justifice pentru nişte fotografii care nu au nimic pornografic.

Nu e prima poveste de acest gen care se întîmplă în România ultimelor două decenii. Ne amintim, spre exemplu, de scandalul iscat de fotografiile făcute de nişte gimnaste de înalt nivel. Se găsesc întotdeauna spirite cucernice şi apărători ai decenţei care să vadă răul acolo unde el, de fapt, nu există. Vigilenţa lor rămîne însă opacă la vulgaritatea înconjurătoare, la prostul gust de la televiziune, la cuvintele scabroase rostite în public cu nonşalanţă, la etalarea unor aspecte care ţin de intimitatea individului.

Povestea Roxanei a avut un final neaşteptat. Balerina a apărut la jurnalele de ştiri, a vorbit cu naturaleţe şi fără ranchiună. Aşa că a doua zi Victor Ponta a ţinut un mic discurs în care s-a declarat învins. N-a mai afurisit-o pe Roxana şi nici nu a mai trimis-o la partidul duşmanilor. Oricît de spăsit a fost, n-a reuşit să facă uitată prima reacţie, a cărei violenţă dădea seama de o anume mentalitate de care românii sînt încă departe de a se elibera.
XS
SM
MD
LG