Linkuri accesibilitate

O perspectivă pesimistă asupra mobilului vizitei lui Joseph Biden


Fiodor Lukyanov
Fiodor Lukyanov

Fiodor Lukianov: Este greu să ne imaginăm că SUA vor acorda o atenţie cât de cât serioasă unor teritorii ce nu au resurse şi unde nu au interese strategice.


Vineri, 11 martie, se va afla la Chişinău vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden. Potrivit agendei sale oficiale, va exprima sprijinul pentru continuarea reformelor democratice în Republica Moldova şi pentru aspiraţiile ei de integrare europeană. Analiştii se întreabă însă dacă Joseph Biden are şi obiective mai concrete.


Fiodor Lukianov (redactor șef al publicației moscovite Rusia în politica globală): „ În primul rând, în Moldova până acum n-a fost nimeni dintre actorii internaţionali relativ însemnaţi. Acelaşi Biden, atunci când a vizitat ultima dată spaţiul post-sovietic, a fost în Georgia, însă prin Moldova n-a trecut. Desigur, mai devreme sau mai târziu trebuia să ne aşteptăm că va fi atrasă o anumită atenţie acestei ţări, deşi nu se poate spune că este o prioritate a Statelor Unite, şi nu mă refer doar la Moldova, ci în general la fostul teritoriu sovietic.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă în lume: războiul prelungit din Afganistan, evoluţia absolut imprevizibilă a evenimentelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, este destul de greu să ne imaginăm că Statele Unite vor acorda o atenţie cât de cât serioasă unor teritorii ce nu au resurse şi unde nu au interese strategice. Cu toate acestea, Statele Unite nu pot să uite demonstrativ de tot spaţiul postsovietic, de aceea sunt necesare nişte „aduceri aminte” simbolice. Şi vizita la Chişinău cred că este o ocazie fericită de a bifa sau a pune în evidenţă acest lucru: cum că n-am uitat despre voi, că există în continuare un interes, că vă ţinem minte. Şi... cam atât”.

Rusia şi-a temperat energiile şi patosul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct


Europa Liberă: Înainte de a veni la Chişinău, vicepreşedintele Statelor Unite va purta convorbiri la Moscova, iar unul dintre subiecte va fi reglementarea transnistreană. Ar putea conflictul transnistrean să revină pe agenda priorităţilor Federaţiei Ruse, fără de care rezolvarea conflictului, se ştie, nu este posibilă?

Fiodor Lukianov: „ Fără doar şi poate că Transnistria nu va fi prioritatea Rusiei. Rusia şi aşa are destule probleme, mult mai serioase. Acum are loc reformatarea, per ansamblu, a relaţiilor cu Uniunea Europeană. Este tot mai evident că aceste relaţii încetează să fie atât de politice şi că ele devin social-economice. Cu alte cuvinte, parteneriatul pentru modernizare despre care se vorbeşte atât de mult este, desigur, o lozincă deocamdată fără conţinut. Însă faptul că anume acesta e pus în evidenţă ca scop şi prioritate – indică direcţia. În plan politic, Uniunea Europeană nu are mare pondere, iar Rusia înţelege acest lucru şi încearcă să se ocupe cu Europa de alte teme, mai actuale: business, investiţii, cooperare economică şamd.

Cât priveşte o altă dimensiune a politicii ruse – întărirea poziţiilor în zonele de interes privilegiat, cum li s-a spus, cred că nici ea nu este atât de actuală astăzi. Deci, atâta timp cât a existat o presiune din exterior – încercările de extindere a NATO şi diverse jocuri geopolitice ale Statelor Unite şi ale Europei în spaţiul postsovietic, - Rusia a reacţionat foarte activ. Din momentul în care acestă presiune a încetat, - iar interesul ţărilor occidentale faţă de întreg spaţiul postsovietic a scăzut mult, - atunci şi Rusia, nu ştiu cum, imediat şi-a temperat energiile şi patosul. De aceea, dacă va exista un impuls exterior, cred că şi Rusia se va agita din nou. Dacă nu va exista acest impuls extern, atunci foarte probabil că nici Moldova, nici Transnistria nu vor trece în categoria unor chestiuni importante”.
XS
SM
MD
LG